På nio olika språk och via både skolinformations-appen V-klass samt vanlig postgång kommer snart broschyren "Gängsnacket" till såväl föräldrar till Örnsköldsviks barn och unga som skolväsendet och fritids- och idrottsledare. Bakom materialet står Polisen och länsstyrelserna och avsändare är Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Syftet är att lyfta problematiken med att ungdomar löper risk att rekryteras till kriminella grupperingar.
– Ämnet är dagligen aktuellt på riksplanet och fenomenet sträcker sig mer och mer norrut, säger Birgitta Edin Westman från BRÅ Örnsköldsvik. Först och främst behöver vi mobilisera föräldrar och andra vuxna till att vara uppmärksamma och ta sin del i ansvaret att stödja ungdomarna. Tillsammans kan vi bidra till att våra barn inte hamnar i destruktiva miljöer och att vårt trygga Örnsköldsvik fortsätter att vara tryggt.
Sara Olsson är gruppchef för områdespolisen i Örnsköldsvik.
Finns fenomenet med gängrekrytering i Örnsköldsvik?
– Det som händer söderut berör även oss, narkotikan kommer ju hit, men vi har inga etablerade gäng i samma bemärkelse, säger Sara. Däremot har det givetvis hänt att vi haft verksamma personer som utnyttjat yngre och uppmanat dem att begå brott. Attribut och kläder som gängen står för glorifieras så det finns all anledning att hålla dialogen med sina barn. Det är viktigt att vi är på tårna.
I broschyren listas varningstecken på när någon behöver vara uppmärksam på sitt barn. Har den exempelvis börjat umgås med äldre, kommit hem med en ny telefon, uttrycka sig annorlunda och fått nya värderingar? Att som vuxen skapa trygga rutiner, sätta tydliga gränser och umgås med sitt barn listas som exempel på hur barnet kan skyddas från kriminalitet.