MUSIK

Höstkonserten inställt på grund av vattenläckan

Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker och Norrbottens Ungdomssymfoniker skulle ha bjuidt på en klassisk höstkonsert i Nolan nu på söndag 12 november. Men på grund av vattensituationen efter den stora vattenläckan i Själevad blir det ingen ungdomssamling, och ingen konsert.

Kulturskolans ungdomar som spelar i olika orkestrar har fullt upp just nu. Tio elever var under höstlovet med i El Sistemas Nationalorkester på Konserthuset i Stockholm och åtta elever har spelat i Höstlovsorkestern där deltagare från Västernorrland och Jämtland musicerat tillsammans med Nordiska Kammarorkestern. Dessutom skulle det ha blivit en klassisk höstkonsert i Nolan nu på söndag 12 november med Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker och Norrbottens Ungdomssymfoniker.

Norrbottens Ungdomssymfoniker, som funnits i 30 år, skulle ha varit på läger i Örnsköldsvik just nu och samarbeta med Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker, som startade för drygt 20 år sedan och varje läsår samlar upp emot 30 deltagare i åldrarna 15-19 år.

Dessa två musikaliska plantskolor, där ungdomar ges möjligheter att träffas och inspirera varandra och dessutom får möta musikaliska förebilder, är värdefulla på många vis. Möten av det här slaget inspirerar inte bara för stunden, utan bygger också vänskap, kontakter och sammanhang som berikar tillvaron på många olika sätt.

De 50 ungdomarna i orkestern skulle ha dirigerats av Leif Karlsson, som bland annat är en av grundarna till den världsberömda slagverksensemblen Kroumata och numera konstnärlig ledare för Uppsala Blåsarsymfoniker. Men i kölvattnet av vattenläckan i Själevad som fört med sig att vi uppmanas spara på vatten och koka dricksvatten tvingades man ställa in både läger och konsert.

Publicerat