Varför agerar vi som vi gör? Finns det en egentlig orsak och verkan bakom det vardagliga uttrycket: "Det är bara så jag är"?
Till sitt företag Tant Storm i Mellansel tar Ulrika Gustafsson emot klienter som bland mycket annat lever med stress och ångest, drabbats av trauma eller har en adhd-diagnos. Det för att behandlas med neurofeedback; ett inom vården alltmer utbrett tillvägagångssätt att träna hjärnan till att må bättre.
– Här ska vi befinna oss när vi är i balans, säger Ulrika och låter ett gummiband förbli slappt. Men så händer något – vi är på väg att passera E4 när det kommer en buss, då ska vi snabbt kunna kliva upp i full beredskap och hoppa undan. Men även kunna gå tillbaka.
Ulrika spänner gummibandet om vartannat.
– Är vi med om något i livet som vi känslomässigt inte klarar av att reglera tillbaka får vi en allt större anspänning i hela systemet. Mer och mer tills gummibandet i värsta fall brister vid exempelvis utmattning eller utbrändhet. En hjärna som lever under stress kan fastna i ett överlevnadsläge. Det är exempelvis ingen 17-åring som sitter hemma från skolan utan att veta att den behöver kliva upp ur sängen. Men den förmår inte, det fysiska systemet svarar inte. Det vi gör med neurofeedback är låta gummibandet slappna av.
Ulrika beskriver det som mekanisk KBT, kognitiv beteendeterapi. Efter en så kallad symtomspårning då klienten svarar på en mängd frågor, exempelvis om sömn, placeras sensorer på olika punkter på huvudet. På en skärm får den senare aktivera sig med ett tv-spelsliknande program.
– Vid sömnproblem jobbar vi med deltavågor och varje gång hjärnan arbetar med att förstärka sina deltavågor belönas den med tydligare musik och en klarare, ljusare bild. Feedback, för att uttrycka det enkelt. Hjärnan är nyfiken och kommer jobba sig till ett läge där den mår bra. I och med det lugnas systemet. Då är det också lättare att närma sig och jobba med verktygen för exempelvis en sömnstörning.
Vad har dina klienter fått för resultat?
– Mycket bra. Att från att ha gått i baklås till att allt plötsligt blir lättare, att inte längre behöva ligga i överlevnad – jag är nästan själv förvånad att det blir så pass stora, positiva resultat.
Hur ser övriga vården på neurofeedback?
– Det har funnits i USA sedan 60-talet, är en relativ ny metod i Sverige men många svenska BUP-läkare har fått utbildning i dag. Det blir mer och mer accepterat.
Måndag 6 november föreläser Ulrika på House Be, som en del i årets Psykeveckan.
– Att fråga varför man mår på ett visst sätt tycker jag är sunt. Inte bara att "jag har ångest och får medicin". En hjärna som skapar olika strategier som panikångest, dissociationer eller migrän är det heller inte något fel på, det är viktigt att komma ihåg. Den skapar olika påslag för att skydda oss. Det är en hjärna som bara fungerar som den ska.