HUS & HEM

Systrar under samma tak

De är systrarna från Skåne som på vinst och förlust lämnade Höör för att bosätta sig och ­­renovera ett hus i Norrsvedje. Att flytta därifrån har de ingen som helst tanke på.
– Nä, nu ska vi bygga en äggbod och sälja ägg, säger Rebecca Jöneros glatt på klingande skånska.

Ingen av dem hade tidigare satt sin fot i Örnsköldsvik. Men när 27-åriga Rebecca Jöneros spontant frågade sin fyra år yngre syster Emma om hon ville följa med henne att bosätta sig över 100 mil från hemstaden Höör i Skåne, tvekade hon inte.

– Jag ville testa något nytt och komma norrut till skogen, naturen och ett lugnare tempo. Örnsköldsvik är en lagom stor stad, jag visste att det låg längs Höga Kusten vilket jag känt är något jag inte vill missa, säger Rebecca som med Emma, sedan ett år tillbaka, delar vardagen under ett och samma tak.

Det i ett 174 kvadratmeter stort hus i Norrsvedje och visserligen i varsin lägenhet – men det går sällan en dag utan att de två systrarna ses i ett eller annat sammanhang.

– Jag springer i princip in genom den här dörren varje dag, alltid är det nånting, säger Rebecca.

– Det är inte så att vi knackar på när vi går in hos varandra direkt, säger Emma som från att först ha sett flytten som ett roligt äventyr i dag trivs riktigt bra.

Precis som sin syster.

– Vi trivs jättebra med i princip allt. Naturen och människorna, grannarna som kom förbi för att presentera sig. Här kan vi även vara ute i skogen utan att träffa någon alls, det har vi inte kunnat förut, säger Rebecca.

– Skillnaden är att det är långt till nästa stad, i Skåne är det städer överallt – men det fungerar bra, säger Emma.

– Man lärde sig ganska fort att det behövs en bil.

Efter inflytten har båda även behövt lära sig att renovera. Skicket på huset lämnade mycket att önska.

– Allt var väldigt ofräscht, huset var lämnat ostädat och ute var allting igenväxt. Det största vi har gjort är att riva taket, bygga ställningar och lägga nytt. Det har varit både kul och tungt, speciellt när det var vinter och kallt.

– Och du som är höjdrädd, säger Emma och skrattar.

Energin har alltjämt varit stor och inom-
hus har huset i systrarnas händer sakta men säkert förvandlats till att bli ett mysigt och stilfullt hem. Tillsammans har de slipat trägolv som hittats under plastmattor och timmerväggar bakom tapeter har betsats och lackats.

– Vi hade aldrig bredspacklat, rivit eller reglat upp väggar tidigare, allt har vi lärt oss själva, säger Rebecca.

Och brukligt som husägare finns alltid saker att göra. Nu är planen att snickra en äggbod för att sälja ägg till förbipasserande. I hönsgården huserar redan tio höns, 16 kycklingar och två tuppar.

– Vi är väldigt lika varandra och tänker likadant, säger Emma. Vi hjälps åt med allting och har samma ambitioner; som att bygga hönsgård förra sommaren – det är inte alla som får den spontana tanken när man nyss köpt hus, att "jajamän, det måste vi så klart!" Och beställa avelsägg och äggkläckningsmaskin... Vi förstår hur den andra tänker och menar utan att det behöver förklaras.

– På så sätt är allt enkelt, saker flyter bara på.

Så pass bra att ingen har en tanke på att flytta söderut igen. När utbildningarna är klara – Rebecca läser i dag till förskollärare och Emma till sjuksköterska – är planen att söka jobb i Örnsköldsvik. Med varsin ö-viksbo till pojkvän är det därmed säkert att säga att systrarna Jöneros även de hunnit bli ö-viksbor på riktigt.

Och kanske flyttar ytterligare en Jöneros hit framöver.

– Vi har en mellansyster och är faktiskt på väg att lura upp henne, säger Rebecca och skrattar.

– Förhoppningsvis är hon här om ett par år, säger Emma.

Publicerat