MAT

"Eleverna är framtiden"

Vad serveras på tallrikarna inom omsorgen och på skolor i Örnsköldsvik? Förra veckan fick gemene man chans att provsmaka.

Varje vardag lagar 215 kockar och köksbiträden 12 500 portioner mat till förskolor, skolor och omsorgen i Örnsköldsviks kommun.

På Stora torget i centrala stan fick ö-viksbor förra torsdagen en chans att smaka på vad som serveras. Det under Offentliga måltidens dag då kommunens kostenhet passade på att informera om sig själva och bjuda på två vegetariska rätter: grönsakswok med marinerad quorn serverad i tortillabröd samt morotssoppa med rostade solrosfrön, svinnsmart bröd och grönärtsröra.

– Inom skolan riktar vi in oss på hållbar mat; eleverna är framtiden och vi har ett ansvar att lära dem äta närproducerat och hälsosamt, säger kostutvecklaren Frida Ingelsson. Men om det är något föräldrar hör av sig om är det just att barnet inte gillar vegetariskt. Nu vill vi bevisa motsatsen, att vegetariskt är gott.

Och att döma av reaktionerna från de som stannar till på torget smakar menyn alldeles förträffligt.

Inom äldreomsorgen ligger fokus mer på klassisk husmanskost.

– Det handlar om att de ska få äta mat de tycker om och är vana vid, som blodbröd och fläsk. Samtidigt försöker vi få in lite vegetariskt i form av exempelvis pastagratäng och pann-
kakor.

Syftet med dagen är också att locka fler till yrket. Konkurrensen om kompetent personal
är hård.

Carina Gidlund, kostutvecklare med fokus på rekrytering, har tidigare själv jobbat i köket.

– Jag trivdes jättebra, det är full fart och bra stämning. Att få göra mat, servera och se hur någon tycker om det, det är roligt, säger hon.

 En referensportion för en mellanstadieelev, gällande inköp av livsmedel, kostar i dag 12,55 kronor.

– För äldreomsorgen 12,88. Jämfört med andra kommuner är vi nöjda, problemet är att livsmedelspriserna ökar så mycket, men vi ligger förhållandevis bra till, säger Frida Ingelsson.

Publicerat