JUBILEUM

20 år i teknikens tjänst

En plantskola för blivande innovatörer och tekniker. I 20 år har Komtek varit en viktig aktör för både industrin och skolor i Örnsköldsvik. Måndag 30 oktober jubileumsfirar de med Öppet hus.

Är du en av 7ans läsare som tycker om att bygga och pyssla med Teknikhörnan? Bakom klurigheterna står Komtek, den kommunala teknikskolan i Örnsköldsvik, som i 20 år erbjudit kvällskurser, kreativa tävlingar och skolaktiviteter i teknikens tecken.

– Allt startades upp av Arbetsmarknadsstyrelsen och Nutek, numera Tillväxtverket, berättar enhetschefen Ulrica Westin. De funderade: En av våra största exportindustrier är musikindustrin och de flesta börjar musicera på Musikskolan (numera Kulturskolan). Men vi har ju också en väldigt stark industri och hur tränar vi elever inom det? Kanske borde vi göra något liknande?

Idén är alltså densamma ­­– en chans för ungdomar att avgiftsfritt fördjupa sig inom ett visst område på sin fritid. Bland de cirka 20 svenska kommuner som bedriver Komtekverksamhet är Örnsköldsvik den enda där näringslivet valt att gå in med ekonomisk stöttning.

– Vi finansieras med två tredjedelar av kommunen och en tredjedel från företagen. Det är en ganska stor del. På allas läppar är kompetensfrågan den viktigaste och för att lyckas med den måste vi jobba långsiktigt, tillsammans.

Bland ö-viksungdomarna i åldrarna 7-16 har intresset att delta alltjämt varit stort. När 7an besöker onsdagens kvällskurs för de yngre är det mitt i terminen som startade vecka 37 och pågår fram till vecka 49. Många väljer att fortsätta termin efter termin. Nästkommande påbörjas efter jul.

– Vi försöker tänka som Kulturskolan, att finns intresset ska man kunna få fortsätta så länge man vill. Det finns alltså en begränsning gällande antalet platser men vissa kurser kanske inte är fulla och då kan man ansöka via hemsidan.

Elisabet Andersson, teknikhandledare, har jobbat på Komtek sedan begynnelsen och är oftast den som tar fram material till 7ans Teknikhörnan-sida. Denna kväll guidar hon Arthur, Noomi, Linus, Signe och Ebbe i konsten att bearbeta en bild i ett datorprogram och tillverka en tavla. Senare ska motivet även appliceras på en reflexmössa.

– Det är jätteroligt, speciellt kvällskursen och att få träffa ungdomarna, just i kväll lär vi oss att mäta, säger Elisabet som gläds att se äldre elever ta sig vidare till teknikutbildningar och börjar jobba som exempelvis produktionstekniker och civilingenjörer.

En bit därifrån lär sig Olle och Knut att designa nyckelringar och skära ut dem med laser.

– Allt handlar om att utforska och lära sig tekniker, säger 16-åriga handledaren Izabelle Klingbäck, själv tidigare elev på Komtek.

– Man ser att de som kommer hit vågar ta sig för, gör saker och blir stolta över det, säger Ulrica. Under dessa 20 år har vi fått tre tydliga, starka ben att stå på i dag; kurserna med tekniker som laserskärare och 3D-printrar och sedan jobbar vi mycket med klassbesök och lånar ut material efter lärarnas önskemål. Det tredje är vår lärarfortbildning som vi håller en gång i veckan. Framöver vill vi närma oss företagen än mer, där finns ju den allra senaste tekniken. AI måste vi exempelvis lära oss hantera. Att se AI som ett redskap på vägen, för trots allt kommer det alltid vara människan som måste lägga sista handen på det.

Vad händer under Öppet hus?

– Då bjuder vi in hela Örnsköldsvik till aktiviteter mellan klockan 12-16. Emil Källström från Sekab och Maria Gulliksson, bildningsnämndens nya ordförande, är här. Vi bjuder på tårta och alla besökare får med sig en påse med något att bygga hemma.

Publicerat