Populärt besöka Frej

Nästan 3 000 personer passade i lördags på att besöka isbrytaren Frej som under en sverigeturné för att locka fler till sjöfartsyrket kastade ankar i Örnsköldsviks hamn.

– Jättekul, folk har varit nyfikna. Speciellt är det många tjejer som varit här och ställt frågor, säger matrosen Christer Fäldt som mönstrade på sin första båt vid 16 års ålder.

I dag är han 58 och stortrivs med sitt jobb.

– Som fisken i vattnet, det här är en livsstil. Vi börjar röra på oss vid årsskiftet och är ute på isen i fyra veckor, sedan ledig fyra. Det finns att göra hela tiden, alla dagar är olika. Jag jobbar på däck, vill man bli befäl är nog det optimala att först vara ute 5-6 år och få lite saltstänk bakom örat.

Uppe i kontrollrummet har överstyrman Mimmi Backlund sin arbetsplats.

– Jag läste ekonomi på gymnasiet och sedan till sjökapten i fyra år, berättar hon. Att vara på havet är fantastiskt, här finns det mesta; gym, bastu, bio – men framför allt är det kollegorna som gör det. Frej är som ett andra hem.

Elvaåriga TuvaLi och syster Tindra, 9, är på väg ned till maskinrummet med pappa Johnas Henrysson.

– Det är häftigt med så stora båtar, konstaterar Tindra.

Skulle ni kunna tänka er jobba här?

– Det är kanske inte min stil, men det skulle kunna vara coolt att besöka massa städer och få se coola platser, säger TuvaLi.

Publicerat