Mat & litteratur

Steven får tryffelfeber

Ö-viksförfattaren Steven Ekholm är aktuell med sin senaste bok, som han skrivit tillsammans med Christina Wedén från Uppsala – Sveriges främsta tryffelexpert. Tryffelfeber, med underrubriken ”Bland matnördar, maffia och miljardärer” ger en hint om vad det handlar om.

Gotland spelar en viktig roll i Tryffelfeber och det är ett besök på ön för några år sedan som ligger till grund för boken som nu är utgiven på Norstedts förlag.

– En vän presenterade mig för Christina Wedén, som brukar kallas ”The Queen of Truffles” och vi träffades på Gotland. Hon hörde sedan av sig och undrade om jag var intresserad av att skriva en bok om tryffel tillsammans med henne. Jag är intresserad av gastronomi och en bra story, men vad kan jag bidra med här? undrade jag, berättar Steven, som säger att det tre år långa arbetet med boken blev hans lärdomsresa kring tryffel.

För en resa, eller rättare sagt flera resor, blev det. Det är dessa han berättar om i boken. Vi får följa med till Serbien, Italien, Frankrike, Spanien, Kanada och Australien i jakten på läckerheten – som ibland säljs för helt galna fantasisummor.

Boken inleds med en händelse 2004 då en lyckosam tryffeljägare utanför den lilla staden San Miniato i Toscana en dag i november, när dimman bäddat in landskapet i bomull, hittar en enorm vit tryffel av sorten Tuber magnatum. Några dagar senare skulle den komma att bli världens dyraste.

Ägarna – och några rika stamgäster – till den Michelinstjärnebelönade krogen Zafferano i London köpte den 852 gram tunga tryffeln på auktion för 53 000 dollar. Men resten av berättelsen är mer intressant. Tryffeln lades i kyl för länge och när den plockades fram hade den börjat ruttna och restaurangens kökschef Andy Needham begravde den svindyra svampen i sin trädgård.

I början av boken får vi också höra om casinomogulen Stanley Ho som 2007 betalade svindlande 330 000 dollar för en Tuber magnatum som vägde 1,497 kilo. Fortfarande världens högsta pris på en tryffel.

Titeln Tryffelfeber är en koppling till den berömda guldfebern i Klondike, och det är lätt att dra paralleller när man hör vilka summor som är inblandade i handeln med tryffel. Vi får också beskrivningar av olika tryffelsorter, som Alba-tryffeln, Bourgogne-tryffeln, Oregon-tryffeln och den svarta tryffeln som finns i Frankrike, Spanien och Western Australia.

– Boken är ett sätt att beskriva vad tryffel är, och hur den påverkar världen, berättar Steven. Den är också ett slag mot tryffelfusket, hur kan man veta att tryffeln kommer från just det ställe som påstås?

Vi får dessutom veta en del om tryffelolja som finns i stort sett alla livsmedelsbutiker. Men innehåller oljan verkligen tryffel, eller är tryffelaromen syntetiskt framställd?

Flera gånger kommer storyn i boken tillbaka till Gotland, där den också avslutas – för övrigt med en berättarteknisk knorr.

– På Gotland finns Bourgogne-tryffeln, Tuber aestivum, alltså samma typ av tryffel som finns i Bourgogne. Det är inte många som vet att vi har världens nordligaste tryffel på Gotland, en fantastisk bra tryffel, säger Steven, som firade boksläppet på restaurang Linnéa & Peter i måndags.

 

Publicerat