TRAFIK & MOTOR

Bredbyns snyggaste A-traktor

I Örnsköldsvik finns många stiliga A-traktorer. Axel Perssons prisvinnande Nissan står i Tvärlandsböle.
– Han är lite bonnig, bilen. Men det är som det ska vara, säger Axel som drömmer om att driva eget lantbruk.

När besökarna under sommarens Bredbydagen slutligen hade sagt sitt stod det klart – Bredbyns snyggaste A-traktor tillhör 15-årige Axel Persson. Det efter en tävling anordnad av en rad lokala aktörer i bygden.

– Kanske gillade de avgasrören, funderar Axel om vad som avgjorde till hans fördel. De bullrar bra och låter gött. Det hörs när man kommer.

Hans Nissan King Cab från -99 köptes i september i fjol. En enkelhyttare, berättar Axel, med flera extralampor i orange och rött sken och mudders-däck som tillåter honom att köra i terräng. I förarhytten hittas fyra 6"5-högtalare och dubbla 12"-basar. När de låter som högst är det Lasse Stefanz som spelas.

– Jag försöker hålla bilen så fräsch som möjligt, laga det som går sönder, tvätta och byta olja. A-traktorn innebär frihet. När jag gick i nian åkte jag mycket till byn med kompisar och hade trevligt, men jag har aldrig tagit den till stan – jag är ingen stadsmänniska. Måste jag så måste jag men annars finns allt som behövs här i Bredbyn.

De nya reglerna för A-traktorer, som bland annat innebär att varje passagerare ska ha eget säte med bälte, tycker Axel är bra ur ett säkerhetsperspektiv. Samtidigt har restriktionerna ändå inneburit ett litet slag mot epa-kulturen.

– Det var mer gemenskap när vi fick åka fler i samma bil. Men generellt tror jag att alla tänker som mig. Det har ju hänt hemska olyckor och det är inget man vill vara med om.

Numera styr Axel mestadels sin A-traktor till sin pappas lantbruk, AB Bränna i Sörflärke, där han kör höbalar och tar hand om 160 nötkreatur. Lantbruk är nämligen något som ligger honom extra varmt om hjärtat.

– Djuren är mitt största intresse så det är roligt. Ko-maskoten i förarsätet visar vem jag är, att jag tycker om djur och speciellt kor – de håller landskapet öppet och ger oss mjölk och kött. Det är fantastiskt hur mycket jobb det krävs för maten.

Drömmen är att driva eget lantbruk. Och dit är vägen utstakad; i dag går Axel första året av tre på naturbruksgymnasiet Forslunda i Umeå.

– Från Anundsjöskolan är det bara jag. Intresset har blivit lite mindre vilket är synd. Det behövs mer folk inom lantbruket.

Publicerat