KULTUR

Jubileum för Hedbergs museum

4 oktober 1998 invigdes Hans Hedbergs Museum i Arken, med massor av besökare på plats. Nu på lördag 7 oktober firas 25-årsjubileum med öppet hus och inbjudne keramikern Björn Larsson från Bjuröklubb.

Hans Hedberg (1917-2007) föddes i Köpmanholmen och efter en tid som målande konstnär fastnade han för keramiken. Hans bosatte sig tidigt i Biot, Frankrike, där han under mer än 50 år hade sin ateljé, och han kom att bli känd över hela världen för sin keramik, främst i form av ägg och frukter i övernaturlig storlek, och det var den unika glasyren Hans Hedberg åstadkom som blev hans signum.

Hans Hedberg Museum innehåller många vackra föremål och en högtidsstund var när Hedbergs allra största körsbärsskulptur kom på plats i december 2021, tack vare paret Lars Olof och Kristina Hemmingsson som köpt konstverket och deponerat det i museet.

Museet drivs av den ideella föreningen Hans Hedbergs Vänner som arrangerar jubileet mellan 13.00 och 16.00. De har bjudit in keramikern Björn Larsson som berättar om sin verksamhet och visar en miniutställning under namnet ”En resande krukmakare”.

Björn, född i Umeå 1954 men uppvuxen i Danderyd norr om Stockholm, har drivit sitt krukmakeri i Bjuröklubb sedan 1978 och är sedan 2010 filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet. Han uppger också att han inspirerats av Hans Hedberg konst och ser honom som en stor förebild.

Under jubileumsdagen blir det även försäljning av Hans Hedberg-böcker och brickor med Hans Hedberg-motiv. Det bjuds också på lättare förtäring.

Fakta

Publicerat