MUSIK

Sångglädje med Frank & Malcolm

Frank Ådahl och Malcolm Chambers vill släppa in lite ljus i höstmörkret. Tillsammans bildar de en konceptkör som är öppen för alla som vill prova på att sjunga gospel, med en avslutningskonsert i Pingstkyrkan som mål – tillsammans med Gladys Del Pilar.

Pingstkyrkan i Örnsköldsvik firar 100 år och som ett led i detta jubileum startar Frank Ådahl och Malcolm Chambers en gospelkör som under de kommande två månaderna ska förbereda sig inför en stor konsert. Förhoppningsvis med 100 deltagare.

– Vi har satt ett tak på 100, berättar Frank, och i skrivande stund är hälften av platserna bokade.

Körprojektet administreras i samarbete med Bilda och är du intresserad anmäler du ditt intresse på bilda.nu där du söker på Sjung gospel med Frank och Malcolm.

– Man kan förstås dyka upp på vår första övning 4 oktober även om man inte har anmält sig, men vill man vara säker på plats så är det bäst att anmäla sig, säger Malcolm.

Frank har lett en kör i Pingstkyrkan tidigare, tillsammans med sin fru Carina, och nu tyckte han att det passade bra igen i samband med Pingstkyrkans jubileum.

– Jag anser att musiken i kyrkan bör behålla en bredd och vi vill lyfta gammal traditionell gospel i Andraé Crouch-traditionen. Vi tror att kören kan bidra till detta och vi hoppas att så många som möjligt vill testa på den här typen av gospel. Jag är själv inte så van vid körledarbiten så vi tog in ett proffs på den biten, Malcolm har ju hållit på med körer sedan han var spädbarn känns det som, säger Frank, som har stöpt om gamla kända gospellåtar i nya fräscha format.

Frank och Malcolm poängterar att det här inte är en kurs i gospel, det är i stället ett projekt där man jobbar mot den konsert som ska genomföras.

– Fokus ligger på att ha väldigt roligt, man behöver absolut inte vara rädd för att vara med, betonar Malcolm.

En särskild hemsida skapas för kören där deltagarna ska kunna lyssna på sina stämmor
så att man även kan öva hemma på egen hand. Alla onsdagar i oktober och november, mellan 19.00 och 20.30, övar man tillsammans i Pingstkyrkan innan det blir ett genrep 25 november och en offentlig konsert söndag 26 november. Gärna inför stor publik.

– Det kommer att vara en symbolisk entréavgift. Vitsen är att få hit folk, inte att tjäna pengar. Pingstkyrkan har en helt nyrenoverad scen med nytt perfekt ljud och ett riktigt bra mixerbord. Vi kör med fullt band, vi brukar kalla det Skorpedsbandet eftersom alla ursprungligen kommer från Skorped, och så är det jag, Malcolm och Gladys. Det kommer att bli väldigt kul, fullt ställ på orkestern och förhoppningsvis 100 röster i kören, säger Frank.

Att sjunga i kör är dessutom hälsobefrämjande, körsång är helt enkelt ett lyckopiller utan skadliga biverkningar.

– Jag är ingen läkare men det bekräftas i olika forskningsstudier. Musiken gör att man håller sig ung. Alla musiker som jag känner är oerhört barnsliga och jag skulle säga att musiken håller barnet i dig levande. l

Publicerat