Musik

Toner från skogen

Nordiska Blåsarkvintetten inleder höstsäsongen hos Örnsköldsviks Musiksällskap med en hyllning till skogen på Thuleteatern torsdag 21 september.

Programmet som Blåsarkvintetten satt samman är tänkt att avspegla årstidernas skiftningar. Den amerikanska tonsättaren George Rochbergs stämningsfulla ”To the dark wood” skrevs 1985 och är, precis som en septemberskog, full av kontraster mellan mörker och ljus.

Under Jenni Brandons ”Five frogs”, som hon skrev 2003, intar konserten bokstavligen ett grodperspektiv. Inspirerad av japanska haikudikter låter Brandon varje instrument berätta historien om en grodas väg genom tillvaron – från höga, spänstiga hopp i vassen till en vilsam stund på ett näckrosblad.

Danska Jørgen Jersilds serenad ”At spille i skoven” från 1946 är en skimrande gestaltning av hur det kan låta när skogen blir musik, och lika glänsande blir det i den franska tonsättaren Eugène Bozzas ”Variations sur un thème libre” från 1943.

Örnsköldsviks Musiksällskap fortsätter därefter med satsningen ”Musik i oktober” som i höst har hela 15 programpunkter, inklusive Kulturnatta i Själevad.

 

Publicerat