SKOLA

Gunilla är Ö-viks bästa lärare

Eleverna har sagt sitt. Årets bästa lärare i Örnsköldsviks kommun heter Gunilla Furskog. Nu har hon chansen att bli Årets mellanstadielärare i Sverige.

Hur ska en bra lärare vara? Enligt klass 6B på Höglandskolan: Snäll och hjälpsam med förmåga att sätta sig in i elevens perspektiv. Hjälpa till när någon behöver hjälp och se till allas behov. Rättvis – och även sträng när det behövs. 
Att klassens lärare Gunilla Furskog med råge uppfyller samtliga krav är hennes elever rörande överens om. Eller, rättar de sig själva, hon är faktiskt bättre. Till och med bäst. 
Att så är fallet finns numera dokumenterat i form av ett diplom. För när Noah Sjöberg för sina klasskamrater föreslog att de skulle nominera Gunilla till Lärargalan, som sedan 2015 årligen utser Årets bästa lärare i Sverige, tvekade ingen. Det gjorde inte heller juryn som bland kandidaterna utsåg Gunilla till Årets lärare i Örnsköldsviks kommun. 20 oktober tävlar hon i riksfinalen i Stockholm. 
– Det går inte att få med allt bra med henne i en enda text, då skulle hon ha vunnit direkt, säger Emelia Westlund om nomineringen.

Vad gör då Gunilla så bra? En av många pusselbitar är ett gemensamt idrottsintresse. Att klassen ofta följer VM- och OS-turneringar från en tv i klassrummet och diskuterar sport i allmänhet.
– Vi är helt klart en idrottsklass, konstaterar Lukas Östensson. 
Även att Gunilla har för vana att besöka sina elever utanför skoltid; på fotbollsplanen eller under gemensamma fisketurer. Allt för att lära känna varandra ännu bättre.
– Det viktigaste i skolan är att skapa goda relationer. Elever och lärare som trivs gör ett bra jobb. De lär mig också nya saker hela tiden, säger Gunilla som efter en sjukdomsperiod överraskades av en rejäl välkomstfest väl tillbaka i tjänst.
– Hon förtjänade det, vi saknade henne, säger Theo Svensson. Vi bakade, köpte chips och hade ballonger. När hon öppnade dörren smällde vi guldkonfetti så högt att man nästan blev döv.
– Det var otroligt, säger Gunilla. Jag blev alldeles varm i hjärtat.
Om nomineringen säger hon: 
– Det finns hur många bra lärare som helst, men jag är tacksam just för att det är barnen som gett mig det här priset, med deras ord.

Det är också Lärargalans styrka menar dess grundare Beata Kull. 
– Vi har fått mejl från lärare som sagt sig vara osäkra på om de ska fortsätta inom läraryrket men efter en nominering från klassen insett hur mycket de faktiskt betyder, säger hon. 150 000 elever har nominerat under åren – det finns så många lärare där ute som verkligen gör skillnad. Som kompenserar för saker som kanske inte finns i hemmet och ger en känsla av att det är kul att gå i skolan. Inte minst är de viktiga för psykisk ohälsa, det har vi märkt av i år; många elever skriver i nomineringarna att just deras lärare har fått dem att må bättre. 
Lärargalan säger Beata höjer statusen på läraryrket.
– En lärare jobbar med vår framtid fem dagar i veckan. Jag grundade galan efter en stipendieresa i USA där jag märkte att respekten för läraryrket var mycket högre. I år leds galan av Parisa Amiri – hon är är grym och visar verkligen att kunskap är makt. Prisutdelare är bland andra Kristian Luuk, Christer Fuglesang, Bianca Ingrosso och ÖB Micael Bydén – alla ställer upp ideellt för de inser vad en lärare kan göra för en individ.
Vad behöver lärarkåren för att kunna bli ännu bättre?
– Att vi fortsätter berömma. Att vi börjar fokusera på deras kunskap och som föräldrar litar på deras kompetens. Att de gör rätt, att vi alla förstår deras värde. De är den enda yrkeskåren som möter hela Sveriges befolkning.
Galan hålls i år på Cirkus i Stockholm och under kvällen delas priser ut i kategorierna Årets yrkes-, gymnasie-, högstadie-, mellanstadie-, lågstadie-, förskol- och fritidshemlärare samt Årets lärare från varje region.

Publicerat