UTMÄRKELSE
Andreas Grundström, Joel Andersson, Hanna Hagström och Johan Hägglöf.

"Fantastiskt fina kandidater"

Säkrare underhållsstopp på Husumfabriken och ett komplett, hydrauliskt drivsystem för en global marknad. Andreas Grundström, Hanna Hagström och Joel Andersson har för sina innovativa kreationer utsetts till årets Gösta Hägglund-stipendiater.

Sedan 1994 har Gösta Hägglunds Stiftelse, grundad efter industrimannen med samma namn, årligen delat ut runt en miljon kronor till kreativa innovatörer i syfte att stärka näringslivet i Örnsköldsvik och 2023 är inget undantag. Heder och 50 000 kronor vardera går i år till Andreas Grundström på Metsä Board samt Hanna Hagström och Joel Andersson på Hägglunds Bosch Rexroth ­– i det första fallet för vad Andreas beskriver som en effektivare checklista – eller systemstöd – att handha under de årliga och flertalet underhållsstopp som fullföljs på Metsä Boards fabrik i Husum då tusentals entreprenörer genomför en mängd operationer.
–­ En stor checklista för saker som ska stängas och låsas, exempelvis ventiler och batteriluckor eller något annat inom ett begränsat område, säger Andreas. Det har i princip funnits tidigare men inte lika organiserat eller på samma sätt på alla avdelningar. Nu är det organiserat och även integrerat med själva utförandet. 
Idén har resulterat i ett både effektivare och säkrare arbetssätt och kan mycket väl spridas över Östersjön för att plockas upp av Metsäkoncernen på finsk mark. I motiveringen lyfter stiftelsen upp Andreas stora uppfinningsrikedom direkt sprungen ur verksamhetens behov och att systemstödet har blivit så inarbetat att man i samband med uppgradering av affärssystem numera sätter krav på att motsvarande funktion ska finnas med.
­– Jag är glad att ha fått detta att fungera, utmärkelsen känns kul och det finns säkert hål att stoppa pengarna i, säger Andreas om priset.
Hanna Hagström och Joel Andersson, Bosch Rexroth, prisas för att ha tagit fram och utvecklat Hägglunds Fusion; ett komplett hydrauliskt drivsystem som redan rönt framgångar i form av uppmärksamhet i internationella branschtidningar och intresserade utländska företag. Utvecklad under två år beskrivs Hägglunds Fusion som en lättskött helhetslösning där alla hydrauliska komponenter integrerats vilket mynnat ut i en kompakt och mindre skrymmande enhet.
– Det är "plug and play". Kunderna älskar den, fokus ligger på transportband inom gruvindustrin men även återvinningsindustrin ser stora möjligheter, säger Hanna som likt Joel gläds över priset. 
– Jättekul och oväntat, säger Joel. 
Johan Hägglöf, stiftelsens ordförande, är minst lika glad.
– Vi har hittat fantastiskt fina kandidater från olika teknologier som är till nytta för näringslivet, säger Johan och slår ett slag för sidan gustavhagglund.se för den som vill läsa mer om Hägglunds historia, dess stiftelse och forna pristagare.
31 augusti delas stipendierna under trevliga former officiellt ut på Bruksgården, där representanter från Hägglunds MacGregor, Bosch Rexroth, Strängbetong och BAE finns på plats för att ge en samlad lägesbild över industrins framfart i Örnsköldsvik.

Publicerat