EVENEMANG

Lyckad sommar på Naturscen

En naturdusch åt Carola och munspelsmys med Ola Salo.
18 500 personer besökte de sju konserterna som arrangerades på Naturscen Skuleberget i sommar. Nu blickar Michelle Forss framåt mot nästa säsong, som hon hoppas ska bli soligare.

Första sommaren med nya ägarna Krall Entertainment och med Michelle Forss som verksamhetschef startade med en slutsåld konsert där Benjamin Ingrosso gav allt och lite till från scenen. Slutsålt innebär 4 000 personer.

– Vi har lärt oss väldigt mycket i sommar, bland annat hur man ska tänka kring olika målgrupper och vad de vill ha. Alla arrangemang är olika och är det sol och popmusik, då säljs det mycket mat. Vår största utmaning är att alla vill ha allting samtidigt och köer kommer man inte ifrån. Frågan är bara hur långa köer man kan acceptera. Det kom 3 300 personer på Diggiloo och allt fungerade bra, och det var bara 400 personer färre på Takida och Stiftelsen än det var på Benjamin, men ändå hade vi inte i närheten så långa köer, berättar Michelle, som har en fundering angående publikkapaciteten.

– Inget är beslutat än men jag vill att vi sänker maxkapaciteten till 3 500 personer för att få ett bättre flöde. Det är ingen mening för oss att sälja 4 000 biljetter om inte alla tycker att det fungerar bra. Totalupplevelsen för publiken är det viktigaste.

Michelle lyfter fram konserten med Carola som en av de mysigaste, och hon berättar att de fick bygga en provisorisk naturdusch bakom scenen åt henne.

– Hon ville verkligen ha en dusch ute i naturen, säger Michelle och skrattar. Jag tycker att hon var i sitt livs form, hon var mycket bättre i sommar än när hon var här 2015. Det var också väldigt kul att Annika
Wickihalder kunde komma och sjunga innan konserten. Carola satt och lyssnade på henne under hela soundchecken.

Michelle berättar även att Ola Salo bjöd på en hel del munspel efter arrangemanget med Nordiska Kammarorkestern, och under själva konserten visade Ola prov på vilket fullblodsproffs han är när han fortsatte sjunga a cappella då strömmen plötsligt försvann. Till publikens stora förtjusning.

Greppet med förband, till exempel nybildade Skulekapellet som spelade vid två konserter, har också fungerat bra.

– Men den nya gräsmattan som anlades inför sommaren gick däremot inte att använda som vi hade tänkt till förbanden, på grund av allt regn.

Delar av Skulekapellet spelar för övrigt den här torsdagen när 100 personer från Vilhelmina kommer till Naturscen för en samisk seniorträff med lunch och underhållning.

Den totala biljettförsäljningen på 18 500 är Michelle nöjd med, det blev en bra sommar trots att man hade en del otur med vädrets makter.

– Vi tappade 2 000 personer på grund av att Tommy Körberg tvingades ställa in. Det var tråkigt för jag vet att många hade sett fram emot den konserten, vi också. Och vi hade nog haft betydligt fler besökare på Ola Salo om det inte regnat så mycket hela den veckan. Men vi kan konstatera att vi fått jättemånga nya besökare, inte minst från Sundsvall. Vi har marknadsfört oss mot Sundsvall i år, det har vi inte gjort tidigare. Det här visar att det alltid går att bryta ny mark.

Vissa undrade inför säsongen hur Naturscen skulle kunna sälja tillräckligt med biljetter till alla konserter i sommar, men det visade sig alltså gå alldeles utmärkt.

– Och vi siktar i alla fall inte på att ha färre arrangemang nästa år. Vi vill nå nya målgrupper och få en större spridning på genrer. På sikt kanske vi även kan få metalheads att besöka Naturscen. Det som är klart för nästa sommar är den flyttade konserten med Tommy Körberg och att vi har bokat in Nordiska Kammarorkestern samma helg som i sommar. Däremot är det inte klart med vilken artist, vi har några krokar ute.

Naturscen kommer också att skicka ut en enkät till alla som besökt den spektakulära konsertplatsen i sommar. Där frågar man om allt från busstransporter och parkering till servering, och tips på artister som de kanske kan ta dit.

– Vi vill lyssna in vad besökarna tycker och vilka artister de vill ha. Vi har några artister på gång och vi vill få ut hela programmet tidigare än inför den här sommaren, gärna innan jul, säger Michelle, som också planerar en massa kring själva platsen.

– Det finns otroligt mycket att göra på området, det handlar om en prioriteringsordning – vad som behöver åtgärdas för publiken och för oss internt som arbetar under konserterna. Läktaren behöver åtgärdas men den kan stå ett år till. Däremot måste vi få till fler toaletter, och så tittar vi på hur vi kan utöka matutbudet. Vi jobbar med 3-, 5- och 10-årsplaner och vi har en vision som är enorm. Det här fantastiska stället ska uppmärksammas så mycket det går.

– Jo, en sak till. Vi jobbar stenhårt på att det ska bli soligt nästa sommar.

 

Publicerat