JORDBRUK

Gott från Godsta

För två år sedan tog unga paret Mike Ollmann och Emma Andersson Olsen över anrika Godsta Gård och efter en försiktig start hoppas de på expansion – och så småningom egenproducerad korv.

Bröderna Hereford hade egentligen gjort kväll och de var lite tveksamma till att gå ut igen för att bli fotade. Men väl ute på gräset piggade de på sig och en av dem visade med all önskvärd tydlighet att han ville bli kliad på huvudet av 7ans reporter.

Dessförinnan har vi bjudits på kaffe och morotskaka i den varma sommarkvällen, och Mike tar på sig ansvaret när vi undrar hur det egentligen gick till när han och Emma bestämde sig för att ta över Godsta Gård.
– Det är nog mitt fel, säger han ler mot Emma, som nickar instämmande.

Mike är uppvuxen i Nordingrå, på en gård med hästar och får, så att han skulle ta hand om en sådan här gård var kanske inte alldeles konstigt.
– Jag ville ha kor också men under tiden jag pluggade sålde mina föräldrar gården. Men sedan hittade vi det här stället.

Mike och Emma berättar att det var mycket ”om och men” – det är stort att ta över en sådan här gård, det är ju inte bara att flytta in.
– Jag fattade ingenting först, säger Emma. Vi hade inte suttit och diskuterat kossor, men vi bestämde oss för att köra. Det är först nu man förstår vad det innebär.

Mike och Emma köpte Godsta Gård av Åke Holmlund, fjärde generation på gården som startades av hans farfars far. Åke har också varit en stor hjälp den första tiden, med all den kunskap han sitter på.
– Vi tog över elva vuxna kor och en avelstjur. Jag hade tänkt mig fem men Åke tänkte elva, säger Mike.

För tillfället finns 33 individer av rasen Hereford på gården – kor, tjurar och kalvar. Och det är köttproduktion som gäller. Paret har framförallt sålt sina köttlådor via REKO-ringar, där REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder.

– Vi har haft privatpersoner från Stockholm, Örebro och Göteborg som köpt lådor, berättar Mike som hoppas att de i framtiden även kan leverera till lokala restauranger, på samma sätt som Åke Holmlund gjorde.
– Vi har för få djur än så länge för att börja tänka i de banorna, men om vi ökar besättningen så kan det bli av. Det skulle vara riktigt roligt att få sälja till några restauranger.

De har också sålt korv i Äggboden i Banafjäl, korv tillverkad av Västernorrlandsgården som dessvärre gått i konkurs. Nu söker Mike och Emma efter en annan producent, och kanske börjar de framför även producera korv på egen hand.
– Jag tror absolut på det. Tänk så kul att kunna hitta något eget recept som vi kan köra, säger Emma, som arbetar som sjuksköterska på Björkhem i Gideå.

Även Mike har ett annat arbete vid sidan om jobbet som köttbonde. Han är järnvägskonsult och har förmånen att
kunna sitta hemma och arbeta, vilket förstås underlättar driften av gården.

Förutom köttdjuren finns även hunden Bayley, katterna Harry och Doris samt höns på Godsta Gård och tanken är att även kunna sälja ägg i höst och vinter.

Just nu är köttlådorna slutsålda men till hösten skickas några djur på slakt, och som nyblivna köttbönder kan det vara lite tufft.
– Klart att man känner det i hjärtat när djuren går till slakt. Men vi vet att de har haft ett bra liv här, säger Emma.

Publicerat