Med en enkel lösning för att blanda till en välbalanserad cocktail vill Jacob Kroon göra sitt företag till hemmabartenderns förstaval.
2023 är det också han som bjuder 7ans läsare på tre exklusiva recept på sommardrinkar.
När pandemin och dess restriktioner innebar färre gäster på restaurangerna funderade bartendern Jacob Kroon på
alternativa lösningar.
– Jag ville nå ut med min fascination för cocktails till alla i Sverige och startade Kroons Cocktails för att göra det så enkelt som möjligt för gemene man att göra cocktails hemma, berättar Jacob om företagsidén att skicka färdigblandade drinkmixar i vakuumförpackade påsar direkt hem till brevlådorna.
De starkare råvarorna står mottagarna för själva.
– Med det har jag tagit bort det svåra i ekvationen; att balansera smakerna – sötman och syran. I påsarna har jag olika smaksatta sockerlag mixat med citronsyra för två drinkar, kunden behöver bara tillsätta en deciliter sprit och skaka med is. Det går att göra i en vanlig burk, någon shaker behövs inte.
Efter starten 2021 hittas produkten numera i hela sju delikatessbutiker i Norrland och direktkunderna är spridda över landet. En ambition är att erbjuda en prenumerationstjänst med tre cocktails i månaden.
– Jag har precis tagit examen som civilekonom i Umeå men vill inte släppa Kroons helt, det är så jäkla roligt att blanda och experimentera med smaker. Jag älskar utmaningen att hitta sällsynta kombinationer.
Som traditionen bjuder innehåller årets stora semesternummer av Tidningen 7 tre recept på drinkar, denna gång exklusivt framtagna av Jacob. En bra sommardrink menar han ska vara läskande, fräsch och gärna lite tropisk.
– Själv är jag en sucker för margaritas, den har en schyst balans mellan kryddighet, salt, limejuice och citruslikör. Den kompletta sommardrinken.
Vilka misstag ska man undvika när man gör en drink?
– Använd inte de färdiggjorda citron eller limejuicerna på hyllan, pressa eget och köp hellre för många – en vanlig citron levererar cirka 4-5 centiliter juice och varje cocktail behöver 3 centiliter. Höfta inte utan följ recepten. Ett tips är att leta på
sidan diffordsguide.com, den är som ett enda stort lexikon för drinkar.
RECEPT
Vattenmelons daiquiri
5 cl ljus rom
3 cl vattenmelonsshrub
3 cl limejuice
Krossad is
Skaka ingrediens 1-3 med is i en förslutningsbar behållare eller cocktailshaker. Fyll ett glas med kross-is, det måste vara rejält packat. Häll blandningen i behållaren över kross-isen. Garnera med färsk basilika, en stjärnanis och servera med sugrör.
Vattenmelonsshrub
(för tio drinkar)
1,8 dl vattenmelonjuice
2 dl socker
20 cl vit balsamvinäger
Gröp ur en vattenmelon och pressa ut saften tills du får 1,8 dl. Tillsätt 2 dl socker och 20 cl vit balsamvinäger till juicen. Mixa blandningen med blender eller stavmixer tills sockret löst sig helt. Blandningen håller i kylskåpet över en månad men det går också att frysa in om du vill spara den längre.
Midnattssol
5 cl gin
1,5 cl aprikossockerlag
1,5 cl hallonsockerlag
3 cl citronjuice
5 cl sodavatten
Skaka ingrediens 1-4 med is i en förslutningsbar behållare eller cocktailshaker. Servera med eller utan is i valfritt glas. Garnera med färska hallon och/eller färsk aprikos.
Alternativ servering: Skaka ingrediens 1-4 med is i en förslutningsbar behållare eller cocktailshaker. Fyll ett högt glas med is hela vägen upp och häll 5 cl sodavatten i glaset. Häll sedan blandningen i behållaren i glaset utan skak-isen.
Hallonsockerlag
(för tio drinkar)
2 dl vatten
2 dl socker
100 gr hallon
100 gr nektarin
Blanda vattnet och sockret och värm det tills det kokar. Medan det står på spisen hackar du 100 gr hallon till små bitar. Lägg sedan hallonbitarna i en behållare. När sockerlagen kokar häller du 1,5 l sockerlag i vardera behållare och låter dem dra över natten innan du silar bort frukten inför användning.
Nektarinsockerlag
Samma procedur som för hallonsockerlaget fast med nektarin.
Tropisk hetta
(alkoholfri)
4 cl ananassockerlag
2 cl chilisockerlag
5 cl limejuice
Sodavatten eller ginger beer
Skaka ingrediens 1-3 med is i en förslutningsbar behållare eller cocktailshaker. Servera i ett isfyllt glas, toppa med sodavatten eller ginger beer och rör om.
Ananassockerlag
(för tio drinkar)
3 dl ananasjuice
3 dl socker
Blanda ananasjuicen och sockret och värm det sedan tills det kokar. Låt det sedan svalna innan användning.
Chilisockerlag
En halv röd chili
1 dl vatten
1 dl socker
Hacka upp en halv röd chili, lägg i en behållare. Blanda vattnet och sockret och värm det tills det kokar. När sockerlagen kokar häller du den i behållaren och låter den dra över natten innan du silar bort chilin inför användning.