7 SMAKER

Bärs från Ö-viks mitt

Det familjeägda bryggeriet Hädanbärs har i snart sex år bjudit på en humlestark klunk av Örnsköldsvik. I sommar visar de gärna upp sina lokaler för besökare.

I den lilla byn Hädanberg – mittpunkten i Örnsköldsviks kommun med 45 boende – odlades humle redan på 1600-talet. Trots att det i dag endast är ett minne blott bryggs här utan tvekan mer öl än någonsin tidigare.

Det sedan 2017 i regi av John Heffsten med hjälp av sönerna Andreas och Daniel som från Hädanbärs bryggeri årligen skeppar 6 000 flaskor öl som både privatimport via Systembolaget och till ö-vikskrögare i form av exempelvis Strutsfarmen, Mellansels hotell och konferens, Bredbyns Gästgiveri och Restaurang Public.

– Vi ville visa att det går att göra saker i landsbygden, säger John som med Hädanbärs faktiskt kan stoltsera med att vara Örnsköldsviks enda bryggeri med försäljningstillstånd.

Och bevisligen går det alldeles utmärkt att driva företag långt utanför tätorten. Så bra att trion med lätthet skulle kunna utöka produktionen, för efterfrågan saknas inte. I dagsläget är dock 1-2 arbetsdagar i veckan vid sidan om de huvudsakliga sysselsättningarna tillräckligt. Men visioner finns.

– Vi vill söka alkoholtillstånd för att göra restaurang av detta och hoppas på gårdsförsäljning, vi bygger för den verksamheten just nu. Då blir det väldigt kul.

Ölen då? Jo, efter två års experimenterande för att få till den rätta smaken bryggs här både lager, India pale ale, julöl och porter – och den mer ovanliga, modernare IPL; India Pale Lager – en humlearomatisk lager i bästa IPA-stil. Samtliga smakrika utan att vara alltför beska.

– Vi har väldigt mycket smak i våra ipor, generellt brukar ipor vara väldigt beska men vi har vänt på det. För mycket beska förstör smakpaletten.

Förutom lagern "En vanlig öl" har alla ölsorter döpts till lokala namn.

– Jag är en stor lokalpatriot, det ska kännas att ölen kommer från byn, det tycker jag är viktigt. Lia är exempelvis namnet på en brant backe här i Hädanberg och Rötjärn kommer från tjärnen där fiskarna blir rödare eftersom de äter kräftdjuret mysis. Det är vår red ale som vi får mycket beröm för.

Den som i sommar önskar en visning av bryggeriet har bara att ringa, hälsar John.

– I oktober hoppas vi också få tillstånd att arrangera en Oktoberfest, med öltält. Ölkulturen blir större och större i Örnsköldsvik och det roligaste med allt detta är att ta emot sällskap, säger John Heffsten som för den intresserade även kan erbjuda ölprovningar.

Publicerat