När Lars Kempe som fyraåring fick sitt första modelltåg i present fastnade något.
– Jag minns hur jag började titta i kataloger på saker jag ville köpa men det hade vi inte råd med. Det tar jag igen nu som vuxen, säger Lars.
Och det gör han med råge. I källaren till sitt hus i Bredbyn byggs just nu en av Örnsköldsviks troligen längsta tågbanor, så småningom tänkt att kunna beskådas av såväl andra tågintresserade som nyfikna barnfamiljer till besökare. Förutom cirka 150 meter spår består samlingen av ett hundratal lok och över 500 vagnar; skalenliga förlagor till riktiga tåg världen över och i stort sett samtliga av det klassiska märket Märklin. I september väntar en Märklin-träff vilken Lars självklart planerar att vara med på för att kunna köpa och byta till sig något nytt från det ständigt växande modelltågutbudet.
– Nu kör vi i gång snälltåget, säger Lars och letar efter rätt handkontroll för att styra såväl växlar som ljus- och ljudeffekter. Det går från Stockholm till Berlin. Det skulle jag vilja åka på riktigt.
Rälsen, de många byggnaderna längs sträckningen och alla små fantasikittlande detaljer som hittas lite varstans i omgivningen satte Lars i gång att montera när pandemin var i sin linda. Byggt modelltåg har han dock gjort sedan länge, tidigare i Stockholm innan flytten gick norrut. En hel del riktiga tåg har han också hunnit se.
– 2010 filmade jag Malmbanan innan de loken skulle försvinna, jag och en vän åkte Stockholm-Narvik under en vecka och jagade tåg hela tiden. Det var en häftig tur, jag har nog åtta timmar videoband från den resan.
Självklart hittas även malmtåget parkerat längs rälsen i Lars källare. För att få loket med dess 52 vagnar att rulla krävs lite planering.
– Nu ska vi se så att det inte händer saker, säger Lars och koncentrerar sig på ytterligare en handkontroll. Aj då, nu började den att köra ... det gäller att hålla tungan rätt i mun så att inget krockar.
Detaljrikedomen i modelltågen är lika lekfulla som varierande. I ett tyskt lok, ett 103 Deutsche Bahn, syns exempelvis en lokförare vandra fram och tillbaka och från en sovvagn, med lampor i varje hytt, hörs ljud av hur passagerare snarkar och borstar tänderna. För att få effekten av rök droppar Lars rökolja i skorstenen till den danska modellen Danskt E 991 DSB.
– Det är mitt finaste ånglok. Det gick på 30-40-talet och har många fina detaljer. Engelska modelltåg har inte lika många, de gillar jag inte lika mycket. Nu är en svensk modell på väg – den kommer bli en storsäljare.
Till sensommaren hoppas Lars mot en enkel peng kunna välkomna besökare till källaren och en automatiserad utställning med ett 25-tal tåg. För ändamålet har han startat sin egen firma Kempes hobbyevent – vars huvudsakliga verksamhet dock ska bestå av att hyra ut en bilbana modell större till kundevent. Även det en satsning med avstamp från barndomens minnen.
– Polarbröd var först ut och vi hade jättekul, det var tänkt fyra timmar men vi var där sju, jag och frun som har sin egen cateringfirma. Då tar jag med 23 meter spår och bygger upp banan på plats, jag behöver bara veta hur stort bord som finns.
Tävla kan man göra sex personer samtidigt. Och för den moderna bilbanan har utvecklingen gått framåt: förutom att göra omkörningar syns spelarens positioner samt varvtider på en display och via en app bestäms om deltagarna behöver tanka eller byta däck. Den som missar att stanna vid en depå riskerar fort en rejäl fartminskning.
– Vi brukar gå ned hit när vi får besök och då kan det gå vilt till. Själv skulle jag kunna vara här varje kväll, här kopplar jag av så mycket att jag ibland glömmer bort att äta, säger Lars Kempe och ler.