MUSIK

Finsk blues i världsklass

Wentus Blues Band är huvudakt på årets upplaga av Bakgårdsblues lördag 17 juni, och som vanligt håller Örnsköldsviks Bluessällskap till på innergården bakom Reuterdahs Matsal.

Wentus Blues Band har 37 års rutin bakom sig och genom åren har de turnerat i 17 länder där de kompat många olika stora bluesartister. Med runt 150 spelningar per år har de skaffat sig ett rykte som det hårdast jobbande bluesbandet i Skandinavien. På Bakgårdsblues uppträder också Among Lynx, Headline Blues Band, Steamin' Jesaja och Matti Norlin.

Among Lynx kunde ö-vikspubliken höra hos Perdido Jazz & Blues hösten 2019. Ett spännande band med rötterna djupt nere i blues, soul och amerikansk folkmusik. Lägg därtill texter som uppmanar till feministisk revolution.

Headline Blues Band från Umeå har spelat i Ö-vik många gånger och var första band som Örnsköldsviks Bluessällskap anlitade när de startade med sina bluesjamkvällar på Reuterdahls Matsal.

Steamin' Jesaja kommer från Skellefteå och spelar gammaldags munspelsbaserad blues med inslag av rockabilly och Chicagoblues.

Matti Norlin från Hoting, men numera bosatt i Stockholm, kommer till Bakgårdsblues ensam med sin gitarr. I bagaget har han också sin alldeles färska platta ”Blåställ” där han lirar gammal traditionell blues på svenska.

Publicerat