UPPLEVELSE

Vandra – och upplev konst

Ta Paradisliften upp till Varvsbergets topp och vandra en slinga på 2,5 kilometer samtidigt som du upplever konst med alla dina sinnen. Nu på lördag 3 juni invigs konstprojektet Wander Wonder.

7 konstnärer samarbetar i projektet Wander Wonder där de bidrar med nyproducerade verk som undersöker förhållandet mellan platsbundenhet och förflyttning.

– Höga kusten har seglat upp som ett populärt vandringsmål för besökare från när och fjärran och vi ville undersöka vad som händer när konstnärer relaterar till vandring, berättar initiativtagaren Helena Byström.
– Vandring är ett bra tema för konst. I tusentals år har man gått pilgrimsvandringar och vi vet alla att något händer när kroppen sätts i rörelse. Vad är det som händer, och hur kan vi jobba med det på ett konstnärligt sätt?

Konstnärerna som medverkar är Mattias Andersson, Dimen Hama Abdulla, Oscar Kaleva Karlsson, Jenny Lundgren, Malin Lin Nordström, Lena Stenberg och Ylva Westerlund. Dessa bidrar med verk som samspelar med Varvsbergets historiska, sociala och geografiska kontext.

– Det blir måleri, skulptur, installation, performance och ljudkonst. Man får uppleva konst med alla sinnen om man följer med på den 2,5 kilometer långa vandringen, säger Helena, som curerat konstprojektet tillsammans med Karolina Aastrup.

Wander Wonder startar på samma plats där den nya vandringsleden Fyra Berg börjar. Exakt vad vandrarna får se är hemligt fram till invigningen.

Wander Wonder spiller också över på Galleri Lokomotiv där en ny utställning öppnar torsdag 1 juni 18.00. Där ställer Suchart Wannaset och Cecilia Hultman ut, två konstnärer som ingår i det utbytesprojekt som Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad driver tillsammans med en konstnärsverkstad i Österrike.

– När Helena började prata om det här konstprojektet tänkte jag att det kunde vara intressant att kombinera det med en utställning på Galleri Lokomotiv. Jag tycker att deras konstnärskap passar in i temat för Wander Wonder, säger Jenny Lundgren.

Suchart Wannaset från Österrike visar ett videoverk som han gjorde när han var på besök här i Örnsköldsvik tidigare och Cecilia Hultman visar teckningsinstallationer som hon kallar "In Width of a Line". Utställningen på Galleri Lokomotiv visas till och med 15 juni.

Wander Wonder på Varvsberget kan man uppleva ända fram till och med 1 oktober, och det kommer att ske guidade visningar under sommaren. Under själva invigningen nu på lördag 3 juni händer en hel del annat på bergets topp. Paradisliften öppnar för säsongen och mellan 10.00 och 15.00 är det gratis att ta liften upp till toppen. Terrängtävlingen High Coast Ultra har målgång på Varvsberget och dessutom pågår downhill-cykling. Den nya vandringsleden Fyra Berg invigs och caféet håller förstås öppet.

Publicerat