Friluftsliv

Fyra stadstoppar i ny vandringsled

Den 3 juni blir det invigning för Fyra berg. En stadsnära vandringsled på nära tre mil som sammanbinder fyra bergstoppar.

Det handlar om Varvsberget,
Svedjeberget, Mycklingsberget och Åsberget som med vandringsleden kopplas ihop. En idé som parterna burit på länge men av olika anledningar inte blivit verklighet förrän nu.

– Det är jätteroligt att det blir verklighet och jag vill passa på att tacka alla inblandade. Inte minst markägarna, säger frilufts-
konsulenten Mikael Westman.

I samarbete med orienteringsklubbarna OK Nolaskogsarna och Skogslöparna är leden färdig för naturälskande människor som vill njuta av storslagna utsikter.

– Det varierar från topp till topp och varje berg har sin karaktär. Vi kan varmt rekommendera människor att vandra hela eller delar av leden, säger Jan Näslund i
OK Nolaskogsarna.

Ledens officiella start är på det lilla torget mellan restaurang Saltmagasinet och Resecentrum, men det går så klart lika bra att starta vid något av de fyra bergen.

– Man kan parkera nedanför varje berg och bara ta den sträcka man känner för, säger Mikael Westman.

Den nära tre mil långa vandringsleden erbjuder mer än naturupplevelser i finfin miljö. QR-koder finns placerade längs med leden som kan skannas med mobiltelefonen. Då kan besökaren ta del av diverse inspelningar.

– Det handlar om kunskap om platsen, hälsa och nöje. Förhoppningsvis blir de uppskattade inslag under utflykten, säger Mikael och fortsätter:

– Alla toppar ska ha en bänk nära kanten med fri utsikt.

Den 3 juni är det alltså invigning uppe på Varvsberget. Orienteringsklubbarna ansvarar för ledens skötsel och litar vi till Ingmar Andersson och Jan Näslund i OK Nolaskogsarna, samt kollegan Oskar
Forsberg i Skogslöparna, kommer löftet
om en led i gott skick att infrias.

– Vi har pratat om det här så länge. Om fyra fantastiska platser som är nära och inte kräver transporter. Det är bara att knyta på sig skorna och kila i väg och längs med utflykten finns även näringsställen där man kan göra ett trevligt stopp, säger Jan Näslund. 

Publicerat