RADIO

Lista: Årets lokala semesterpratare!

Årets uppställning av Semesterpratarna har presenterats – och det är en lika brokig som spännande skara ö-viksbor som från och med 1 juli delar med sig av sina liv och funderingar. Här är hela listan!

Konstnären Bill Olson är först ut när Radio Örnsköldsvik under hela juli månad sänder Semesterpratarna på radioovik.se. Därefter blandas tankar och funderingar kring bland mycket annat kultur, vård och samhällsfrågor friskt. Här följer 2023 års semesterpratare i tur och ordning.

1 juli: Bill Olson
Murarsonen som gick under namnet “fråga mera”. Redan som liten grabb infann sig lusten att rita och teckna. Konstnär, scenaktör, musikfantast med ett tonöra som betytt mycket under åren. Rötterna i Köpmanholmen, många år i Umeå, nu tillbaka i Kläppa. Det och mycket mer kommer programmet att handla om.  

2 juli: Amr Aljamli
Bor sedan snart tio år tillbaka i Örnsköldsvik. Jag berättar om varför jag flydde från mitt hemland Syrien och vad jag har gjort sedan jag kom hit. Även om min dröm; att få jobba som läkare i Sverige. I tio år läste jag till läkare i den ukrainska staden Charkiv. Läkare var mitt drömjobb redan som ung.

3 juli: Anders Karlsson
Född och uppvuxen på det vackra Österlen, ångermanlänning sedan 1977 och trivs fantastiskt. Pratar om några av de platser jag upplevt under alla mina resor runt jorden, både i jobbet och privat. Mina jobb på Götaverken i Göteborg, Kockums i Malmö och olika Hägglundsbolag runt världen har fört mig till många roliga platser. Programmet framförs på ”vårdad skånska”.

4 juli: Lars Rocksén
Uppväxt i Bonäset och jobbar som läkare på Ö-viks sjukhus. De senaste åren har jag arbetat med några riktigt svåra problem och mitt prat kom att handla om några av de utmaningarna. När det ser mörkt ut kan man lätt glömma att det finns lösningar på nästan allt om vi människor hjälper varandra.

5 juli: Johanna Dyrén
Utflyttare, hemvändare, reporter på Örnsköldsviks Allehanda, men också als-anhörig. I mitt semesterprat rör jag lite vid ämnet som jag helst inte pratar om: min pappas sjukdom, och insikten om hur livet och omgivningen förändras när en närstående blir sjuk.

6 juli: Linda Lundin
Om att våga säga ja även när man är ”rädd”, att kasta sig ut i ovissheten. Ett ja som även betyder att öva på att säga nej. ”Att se det stora i det lilla, men att också se det lilla i det stora” ­­– det är mitt målande ­– och mitt liv.  

7 juli: Åsa Göransson
Att få till ett fungerande liv i en värld skapad för andra, att möta sin diagnos mitt i livet? I dag är jag mitt i livet, ibland supersjälvständig och samtidigt otroligt beroende av andra. Förstå skillnaden på vill eller behöver, vikten att odla sig själv och sin omvärld. Att göra det bästa av de förutsättningar som livet ger. Tacksamhet.

8 juli: Tony Sundqvist
Med ord och min musik förmedla tankar om att allt har sin ände, sitt avslut, något som i sin tur innebär början på något nytt. Att livet går vidare med nya möjligheter, från arbete till pension, från kyrkopolitiker och kyrkvärd till utträde ur kyrkan, från kristen till ateist, från att ha tre döttrar till att ha två döttrar och en son och allt däremellan. 

9 juli: Ulla Jonsson
Växte upp i  Norrmesunda, en by i den vackra Anundsjöbygden. Om minnesbilder från 1940-50-talen. Kontakten med de äldre i byn var naturlig och givande. Även barndomsvänner och en fin syskongemenskap berikade tillvaron. Frågan om kärleken, som kommer och går, har också lämnat minnesspår.

10 juli: Lennart Strandberg
Som entusiastisk orienterare kommer mitt semesterprat handla mycket kring vägval. Inte enbart de vägval en orienterare gör i skog och mark utan även vägval som görs i arbetet och i livet i stort. Till detta prat kring diverse vägval spelas blandad musik med viss koppling kring de olika vägvalen.

11 juli: Leif Duwel
En livshistoria om att inte tro på eller följa ödet, utan i stället välja sina egna vägar. I mitt fall har mina val tagit mig från uppväxten i Kroksta till många resor och en flytt till Brasilien och Sydafrika där jag fortfarande bor och jobbar. Det blir en del tillbakablickar och kopplingar till Hägglunds. Och musiken som spelas är helt enkelt den musik jag tycker är skitbra.

12 juli: Erling Selling
Pensionerad lärare, född och uppvuxen i Anundsjö och byn Seltjärn. Sedan många år bor jag i Harmånger i Hälsingland. Pratar en del om mitt 50-tal liksom en bit in på 60-talet. Olika händelser, resor och då bland annat en resa till Holland på tidigt 60-tal.

13 juli: Ulla Edberg
Född och uppvuxen i Husum, bosatt i Stockholm i 50 år. Numera en hemvändare. Berättar om mig själv och mitt arbete på Etnografiska museet i Stockholm där jag arbetade med programverksamhet i mer än 40 år. Om människor jag mött och museiarbetet bakom kulisserna.

14 juli: Ann-Catrin Zachrisson
Egen företagare i Anundsjö som firar 30-årsjublieum i år. Välkommen att hänga med på min tur i bergodalbanan som livet erbjuder. Ingen röd tråd har jag haft i mitt liv och det kommer det inte vara i min timme heller, men platsen är Anundsjö och det är platsen i mitt hjärta.

15 juli: Carita Sjöberg
Egen företagare, f.d. arbetsnarkoman, stolt mamma och envis fru. Delar med mig av mitt liv och vad som format mig. Kan vi påverka någonting i våra liv? Välkommen till min middagsbjudning med mycket värme, kärlek och goa låtar.

16 juli: Johanna Persson
“Ert liv kommer inte bli som ni tänkt. Det kommer du bli varse om en dag”, sa hon SSK på IVA. ”Jag vet, men jag har bestämt att det inte behöver bli sämre”, svarade jag. Mitt sommarprat kommer att handla om det dyk som för fem år sedan förändrade vårt liv. Om mitt sätt att hantera traumat och förmågan att hitta lösningar och se de möjliga i det omöjliga. Då mitt yrke blev min vardag och vikten av fungerande personlig assistans. 

17 juli: Henning Johannesson
Trött, yr och ofta på vårdcentralen. Men sjuk på riktigt? Näe. Eller? I mitt semesterprat får du höra min historia. Om att få ett chockbesked, att leva med en potentiellt dödlig och väldigt ovanlig sjukdom, och ändå inte känna mig sjuk. Och om en vårdapparat som inte har koll, trots att den borde.

18 juli: Nevia Sternad
Ciao! De flesta av er känner nog igen mig som krögare. Kanske vet ni också att jag är född i Italien, men vet ni hur det kom sig att jag och min familj flyttade till Sverige? Lyssna på mitt semesterprat så får ni veta mer – det blir en historia om allt från min pappas kamp mot fascismen till min kärlek till matlagning.

19 juli: Leif Johansson
Uppvuxen i Nolås Sidensjö. Gift, far till tre barn och bor i villa på Dekarsön. Reservofficer i armén och har arbetat som polis i Örnsköldsvik i nästan 27 år, nu verksamhetsansvarig vid Örnsköldsvik Airport. Om upplevelser och minnen från mitt liv mest baserat på att jag vågat, vågat prova utan att veta hur det kommer att gå och hur det påverkat mitt liv.

20 juli: Lennart Westberg
74 år och är sprungen ur Nolaskogs mylla. Två barn och fem barnbarn gläder min tillvaro. Änkeman sedan min fru Birgitta dog för tre år sedan. Ekonom i grunden men har arbetat med företagsledning och teknik de sista 20 åren fram till pensionen, bl.a. i Domsjö, Ryssland och Botniabaneprojeket. Här kommer jag att prata om Rysslandsäventyret.

21 juli: Agnetha Alenius Madsen
50-årig egenföretagare från Husum, bosatt i Örnsköldsvik, två söner, engagerad medborgare. När jag var 16 år fick jag erbjudande att köpa en affärslokal när jag jobbade extra på restaurang. Jag svarade "ja, gärna men jag vet inte om man får köpa en lokal när man är 16 år?" Jag åt min bröllopstårta i ett tält längs inkaleden tillagad av quechua-indianer. Plus annat ingen vet om mig.

22 juli: Anki Berg
Mitt program är en ren och skär hyllning till kulturarvet och varför jag tycker att vi ska prata mer om det. Jag tar dig med på en resa från det lilla personliga till det stora gemensamma. Och så avslutar vi med lite tunnbrödssnack förstås!

23 juli: Ann Sandén Nordström
Har i många år arbetat som journalist på lokaltidningar och på SVT, numera som kommunikationskonsult och kommunikatör. Delar min tid mellan arbete i Stockholm och familjeliv i Örnsköldsvik. Om att växa upp med släkten på andra sidan järnridån – och hur de här frågorna är aktuella än i dag.

24 juli: Hans Lindblom
Jobbar på det som tidigare hette Mittnytt. Under sex år på åttiotalet hade jag mina viktigaste tonår i Örnsköldsvik. År som präglat mig och som gett mig mestadels fina minnen. Mestadels. Att bo i Örnsköldsvik innebär också att man obligatoriskt blir en del av stans hockeykultur. Så en hel del av mitt semesterprat kommer att handla om laget i mitt hjärta. 

25 juli: Andreas "Ante" Lindström
53-årig pastor från Skorped. Om film, musik, kyrkan och sjukdomen MS.

26 juli: Göran Arnmark
Tänkte bjuda på några glimtar från mitt liv. Om mod och våga göra viktiga val. Hur jag ser på mitt ledarskap och vad som driver mig i mitt arbete. Och så mycket musik, Sweden Rock Festival, midsommarfirande mitt i Höga Kusten och hur en kompis kunde hamna på fel sida om gränsen i Schweiz.

27 juli: Arne Nordlund
Född och uppvuxen i Bergvattnet, en liten by mellan Björna och Svedje. Om allt roligt jag varit med om på min livsresa från Bergvattnet via Härnösand, Göteborg, Kristinehamn, Luleå och tillbaka till Ö-vik. Plus idrott från en låg bandysarg till OS guld i ishockey och Charlotte Kalla, Prins Carl Philip o Sofia och Route 66.

28 juli: Robert Pehrs
Om vägen från att jag som 13-åring imponerades av Käglornas vattenshow till att föreningen blev en stor del av mitt liv. Nu, 39 år senare, finns klubben kvar i mitt hjärta och fortsätter engagera mig. Dessa år har varit innehållsrika med uppträdanden på nervkittlande platser, tävlande, ideellt arbete och framförallt härlig familjär gemenskap.  

29 juli: Helén Lundquist Dahlén
Jag drabbades av pianot och blev kyrkomusiker, dirigent, producent, entreprenör och utbildningsledare för operasångare, tonsättare och dansare. Hur kunde det bli så? Här kommer några glimtar från ett brokigt musikliv.

30 juli: Marcus Österström
Jag arbetar med att berätta om spöken och mord. I mitt semesterprat kommer du få höra hur uppväxten i Grundsunda präglade min annorlunda karriär. Det blir både mord, spöken och annat skrömt hämtade ur släktens rika arkiv… lyssna, om du vågar!

31 juli: Josefin Öberg
Lärare på Trehörningsjöskolan och en av initiativtagarna bakom Glesbygdsskolenätverket. Om att gå till skolan och samla på sig kollegor och forskningsstudier. Även om glesbygden och det ansvar vi har för att vårda dess särart som en del av allmännyttan.

Publicerat