Musik

"Det skjuts för lite"

Hatiska åsikter och spydiga människor som inte bryr sig. Malmfältens Rockklubb och poeten David Väyrynen lovar att provocera när de kommer till H1 Sliperiet fredag 2 juni.

”Det skjuts för lite” är rubriken på den musikaliska och poetiska föreställningen som handlar om allt som är mörkt i Norrbotten, och om folk som är av åsikten att det alltid är någon annans fel. Den handlar också om vad pengar har gjort med folks förhållande till naturen, och att några anser sig ha rätt att både köpa och göra vad de vill bara för att de har råd.

Det här är ett exklusivt samarbetsprojekt mellan Musik Västernorrland och Malmfältens Rockklubb där David Väyrynen undersöker vad poesi och musik kan bli tillsammans. Det handlar om att tänka bortom etablerade mallar. Det är inte spoken word, inte poesi och musik växelvis, inte poesi över nedtonad musikalisk bakgrund och inga försiktiga läsningar. I stället är det dynamik, rytmiserade texter, dramaturgi och enhetlighet.

– Vi hoppas att besökarna inte ska veta riktigt vad de kan förvänta sig under själva föreställningen. Det handlar om ett textmässigt och musikaliskt mörker och vi har en förhoppning att besökarna ska bli riktigt illa berörda av vad som sägs och hur det sägs, säger David Väyrynen och varnar för att föreställningen kan upplevas som provokativ.

– Vi tänker att just genom provokationen kan folk få upp ögonen för hur illa det faktiskt låter. Vi behöver en mycket bättre samtalston för att hantera de problem som samhället står inför. Kanske kan föreställningen slå fast hur det i alla fall inte borde låta.

David Väyrynen skildrar i sin debut "Marken" det som är bra med Norrbotten, nu gräver han i det motsatta. Lokal arrangör är Föreningen Musikhuset.

Publicerat