UTSTÄLLNING

Massor av fåglar

”Titta – en fågel!” är rubriken på den nya utställningen på Örnsköldsviks museum och konsthall som öppnar nu på lördag.

Det är en färgsprakande och intressant utställning som intendent Nina Tenskog satt samman på tredje plan i museet. Den startar redan i trappan upp med akvareller av Karl Mårtens och grafik med pingviner av Sven-Erik Jakobsson.

Sedan har utställningen delats in i tre delar, i de tre rummen. I mitten en kulturhistorisk del med bilder och föremål, bland annat bilder från utställningen ”Den vita staden” 1916 då Bruno Liljefors skulptur av havsörnen invigdes. Den som idag står i fontänen i Örnparken. Här finns också gamla fågelplanscher från 1920-talet av Nils Tirén samt höns, kycklingar och en tupp snidade av Andreas och Rakel Neves som driver företaget Trä och Träd i Vindeln.

En annan del av utställningen är fylld av fågelstudier målade av Bill Zetterström, en av Sveriges allra främsta fågelillustratörer som bland annat gjort bilderna till Bonniers Fågeldagbok. Här finns också detaljrika och verklighetstrogna småfåglar i trä av Kjell Landfors, som även visar upp en målning av en Ägretthäger i flykt med den vackra titeln ”Själens väg till paradiset”.

Den tredje delen är ett rum fyllt med konst och föremål från museets samlingar, bland annat har man flyttat in det stora keramik-ägget som Hans Hedberg gjort.

– Här har vi försökt ta ut svängarna lite mer. Det blir också en vägg där tavlorna hänger lite lägre så att de hamnar i barnvänlig höjd, berättar Nina Tenskog.

Vernissage är det lördag 27 maj 12.00 och utställningen visas därefter till och med 21 oktober. Gott om tid att se fåglar.

Publicerat