Miljö

Miva ordnar stort kalas för mera återbruk

Den 27 maj händer det mycket på Stora torget i Örnsköldsvik. Förutom trädgårdsmässa och Kulturskolans dag anordnas också ett stort återbrukskalas med bland annat ett 50-tal loppisutställare.

I Sverige är vi duktiga på att återvinna, men vi är också ett av de länder som konsumerar absolut mest. Det skulle faktiskt behövas 4,2 jordklot om hela jordens befolkning skulle ha samma levnadsvanor som majoriteten i Sverige.

– Den skrämmande siffran är utgångspunkt för vårt återbrukskalas på lördag. Ö-viksborna är bra på att återvinna, men vi måste göra mer. Vi behöver ta fler steg i avfallstrappan och bli bättre på att laga, låna och återanvända saker, säger Sara Rindeskog, affärsområdeschef för Avfall och återvin­ning.

För många är återbruk detsamma som loppis och under återbrukskalaset har torget därför fyllts med hela 50 loppis-utställare. Dessutom blir det både återbruksbingo och tipspromenad runt torget och i Örnparken.

På ett lättsamt sätt får besökarna även ta del av konkreta fakta om återbruk och varför vi behöver bli bättre på att använda saker längre och konsumera i en långsammare takt.

– Återbruk kan inte längre vara en ”kul grej” för några, utan måste bli en ny livsstil för oss alla. På våra återvinningscentraler strömmar det dagligen in saker som fortfarande fungerar och som skulle kunna få ett längre eller nytt liv hos någon annan. Under återbrukskalaset vill vi inspirera till sådant, fortsätter Sara Rindeskog. 

Återbrukskalaset pågår mellan kl 10–14.
 

Publicerat