MUSIK

Winnerbäck till Örnsköldsvik

Lars Winnerbäck släpper nytt album och åker på turné. 8 december kommer han till Hägglunds Arena. Biljetterna släpps 15 maj.

I över 20 år har Lars Winnerbäck tagit med sig det svenska vemodet upp på scen och han räknas idag som en av landets absolut största artister.
Neutronsjärnan är namnet på Lars Winnerbäcks fjortonde album. Ett album skapat tillsammans med Kents Joakim Berg och Martin Sköld. Ibland är omvägen den bästa vägen för att nå ett mål man inte riktigt vet var det är. I det här fallet gick vägen postledes i form av demos skickade från Winnerbäcks deltidshem i Oslo till en studio i Stockholm.

Enkla akustiska demos har i största förtroende överlämnats för att kläs i en ny musikalisk skrud. En kontrollförlust som kräver sitt mod. Som kräver att lagren är avskalade och kärnan hård.
– Jag har länge tänkt och velat göra nåt som bryter av mot det jag gjort tidigare, men inte varit säker på hur eller med vem. Plötsligt, mitt i något annat, lyfte jag luren och ringde Jocke, som jag inte hade hört av på flera år. Vi kallpratade i ungefär fyrtiofem sekunder, sen började vi jobba. Och han ringde Martin, berättar Winnerbäck i ett pressmeddelande.

– Det har varit kul att se Jocke och Martin, i deras universum, hur dom jobbar tillsammans. Och det händer nåt oväntat när vi krockar. Logiskt och bekant, men nytt, fortsätter han.

Det förutsättningslösa förtroendet ledde till ett inspirerande samarbete, ett utbyte av idéer och erfarenheter. Resultatet är en berättelse om Sverige. Det land som Lars Winnerbäck och Kent på varsitt håll skildrat i sina sånger.

Lasses texter fångar med sedvanlig precision hur det är att vara människa i det här landet samtidigt som de ramas in av en vemodig ljudbild omisskännligt signerad Berg och Sköld. Sångerna bär namn som "Vår tid", "Min gata i stan" och "Alltid nästan där". En lägesrapport från ett land där våren verkar vägra komma. Eller kanske är precis runt hörnet.

12 maj kommer första smakprovet, singeln "Nåt som verkligen är bra", innan Neutronstjärnan släpps 22 september. En dryg månad senare är det dags för Lars Winnerbäck och hans band att ge sig ut på en omfattande arenaturné i Sverige och Norge. Turnépremiären 27 oktober äger rum på samma plats som förra turnén slutade, i hemstaden Linköping. Support på hela turnén är stjärnskottet David Ritschard.

På scen under turnén:
Jerker Odelholm, bas, Jonna Löfgren, trummor, Staffan Johansson, gitarr, Carl Ekerstam, gitarr, Sandra Widman, sång och gitarr, Mikaela Hansson. keyboard.
 

 

Publicerat