Kvinnors kunskaper, framförallt när det handlar om skapande med händerna, har inte alltid haft så hög status. Men det är något som matkreatör Barbro Uhlin ändrat på, och nu har hon kreerat rejält – genom att baka 77 olika sorters kakor.
– Man brukar bjuda på sju sorters kakor men jag tyckte att det kändes ganska ynkligt. Varför inte dra på ordentligt, säger Barbro, som den här dagen vill lyfta fram en viktig bit av vår historia.
Bakgrunden till den spännande, och garanterat mycket goda, dagen på Bruksmuseet är en brödutställning som arrangerades här i Köpmanholmen 1959. Barbro tyckte att det lät intressant och hon lyckades få tag i en massa recept från utställningen.
– Jag tänkte, varför skulle vi inte kunna göra det här idag? Jag är väldigt intresserad av kvinnohistoria, men kvinnors kunskaper har varit lite förbisedda. Man värdesätter inte de här kunskaperna som jag brukar kalla handens intelligens. Det handlar om handburen kunskap som gått från generation till generation. Man hade inga givna recept, inga noggranna mått, bara ingredienserna – i bästa fall. Man tog på en höft, säger Barbro och berättar om hur man kunde veta när järnspisen var tillräckligt varm.
– Man slängde in lite vetemjöl och blev det gyllenbrunt så var det klart att sätta in kakorna. Eller så kunde man sticka in handen och hålla kvar den medan man räknade till 30, klarade man det var det lämplig värme.
När Barbro bakat sina kakor har hon använt sig av flera gamla recept, bland annat ett från 1882, handskrivet med bläck.
– Jag tycker att det är så fascinerande hur man förmedlat recepten, det var till exempel viktigt att namnge den man fått receptet av. Jag har ett recept från Anna Näslund som var född 1864 i Björnböle – en drömmekråsa. Kråsa är lokalt här från Ångermanland och vi har en del kakor som är speciella för vårt område – som rullrån, plattrån och andra rån som man hade speciella järn till för att användas på den öppna härden, innan järnspisen kom i mitten av 1800-talet.
Det finns tusentals kakrecept och Barbro intresserar sig för hur de kommit till, och vilka olika kryddor man använt sig av för att smaksätta dem. Detta kommer Barbro att berätta om under dagen, men det blir även en utställning av förkläden i intilliggande Ringarbönninga.
– Förkläden var verkligen en kvinnosymbol, alla mammor på 50-talet hade förkläden som jag minns det. Allt från enkla till väldigt fina. Astrid Westin, ursprungligen från Kornsjö, har också en vacker samling broderier som visas upp.
Vill man veta allt om kakor – och kvinnohistoria – så är det alltså Bruksmuseet i Köpmanholmen som gäller söndag 7 maj. Barbro är på plats mellan 11 och 16, och det blir även lokal historia som Magnus Näslund från arrangerande Nätra Hembygdsförening berättar om. Självklart är också Ringarbönninga öppet med sitt café. Visst blir man sugen på kaffe och kaka?