EVENEMANG

Klart med artister för Bakgårdsblues 2023

Finska Wentus Blues Band blir huvudakt på årets Bakgårdsblues lördag 17 juni. Här presenteras alla artister.

Wentus Blues Band
har spelat över Europa i många år (35) samt spelat in skivor med artister och kompat både utländska och svenska storheter som t.ex. Duke Robbilard, Louise Hoffsten, Dick Heckstall Smith, Louisiana Red, Eric Bibb m.fl.
Bandet etablerades 1986, och har gnetat sig till ett rykte som det hårdast jobbande bluesbandet i Skandinavien med runt 150 spelningar per år. Wentus Blues Band har turnerat i 17 olika länder med många olika stora bluesartister, släppt 10 album och medverkat i flera TV-shower. Förvänta dig explosiv blues och frenetisk rhythm and blues, framförd med tillbakalutad finess.

Among Lynx
är kaxigt tvärsäkra i sitt råa, tunga och smutsiga sound. Med en bakgrund i amerikanskt influerad bluesrock har de utmanat gränsen mellan modernt och vintage sedan starten 2014. Främst har de gjort sig ett namn genom sina livekonserter – oavsett om det varit för en rockälskande publik eller på roots-scenen har Among Lynx fått en genreöverskridande fanskara genom åren.
Tredje fullängdsalbumet Once in a Blue Moon är deras mest dynamiska och mogna hittills, som adderar en känsla av totalt fokus i bandets ljudbild. Med melodier som klistrar sig fast i skallen råder det inga tvivel om att Among Lynx kan väva in modern pop i sin svängiga och säregna variant av rootrock, även om det finns en nyfunnen tyngd och allvar bakom låtarna. Bandet har sedan förra albumet ändrat laguppställningen något - nya leadgitarristen Filip Karlström delar posten med avgående gitarristen Moa Brandt på kommande platta, Elin Tannerdal har tagit över basen och sångerskan Eva-Mi Ringqvist har axlat rollen som andragitarrist. Munspelaren Elin Öbergs stämma hörs även som lead på ett par av låtarna. De största signumen för bandet finns dock intakta – smutsiga slide-gitarrer, munspelsfrenesi samt kraftfull sång i soultappning.

Headline Blues Band
För inte alltför länge sedan bildade pianisten, sångaren och låtskrivaren Johan Öhman, gitarristen Ulph Johansson, basisten Thomas Fredlander och trummisen Ulf Sundqvist Headline Blues Band och har byggt upp starka meriter sedan dess. 2016 vann de Swedish Blues Challenge, och 2017 representerade de Sverige i the European Blues Challenge i Horsens, Danmark. Senare samma år spelade de på festivaler i Spanien och 2018 spelade de på Fasching i Stockholm.

Steamin' Jesaja
spelar gammaldags munspelsbaserad blues med inslag av rockabilly och Chicago blues. De kommer från Skellefteå och bandet har funnits sedan början av 2000 talet och rullade runt om i Europa med spelningar på allsköns ställen.

Matti Norlin
spelar delta blues och ragtime med både låtar på engelska och svenska med texter på ångermanländska med mycket humor. Matti kommer från Hoting i Ångermanland, bosatt i Stockholm. Under uppväxten lyssnade han mest på Elvis, Chuck Berry, Little Richard och andra rythm and blues artister. När han var tio år började han spela gitarr.
1991 köpte Matti en LP med Robert Johnson och en helt ny värld öppnade sig. Fokus för gitarr-övningarna byttes från vråldistade hårdrock-solon till akustiskt fingerplock. 1995 producerade Matti CDn “Pre War Blues” och flyttade till Stockholm, han medverkade i ett program på TV2 och det resulterade i mycket blues-musicerande runt om i Norden och övriga Europa, i skrivande stund har han gjort ca 2400 spelningar.

Biljetter till Bakgårdblues 2023 har släppts och säljs på Tickster.

 

Publicerat