Västernorrland sticker ut

För en västernorrlänning är risken att drabbas av hjärtinfarkt 45 procent större än för boende i Uppsala län.
– Att vi rör oss för lite är en bidragande orsak, säger Sonia Seidevall.

2021 avled 4 700 svenskar i hjärtinfarkt. Hjärt-Lungfondens statistik från december visar att risken att få en hjärtinfarkt varierar beroende på var i landet du bor. Jämfört med Uppsala län, där risken för hjärtinfarkt är lägst, löper boende i Norrbotten och Blekinge 86 respektive 57 procent större risk att drabbas. På tredje plats, med siffran 45 procent, placerar sig Västernorrland.

– Det kan jag förstå eftersom vi är så överviktiga här, att vi rör oss för lite är en bidragande orsak, säger Sonia Seidevall, ordförande i Föreningen Hjärtlung i Örnsköldsvik.

När Folkhälsomyndigheten under år 2018 samt 2021 i undersökningen ”Hälsa på lika villkor” mätte folkhälsan och dess förutsättningar togs nämligen avstamp i svenskarnas övervikt och fetma. Resultatet, publicerat i fjol, visar också på stora skillnader mellan länen. I Stockholm angav 45 procent av enkätdeltagarna fetma eller övervikt. Högst andel av alla länsbor, 60 procent, redovisades i Västernorrland.

– Kanske beror det på kulturen med mycket bilåkande. Vi åker överallt eftersom vi måste, avstånden är långa. Då gäller det att hitta ett lagom sätt att aktivera sig, inte minst för ungdomar eftersom övervikten går ned i åldrarna. Att hitta ett sätt att möta barnen som hellre sitter med telefoner och datorer.

I Ö-viksföreningen samlas i dag 552 medlemmar, en siffra som länge legat något så när konstant. För fortsatt gott liv är motion och social gemenskap verksamhetens röda tråd; bland mycket annat erbjuds både gymnastik och yoga.

– 5 000 steg, en halvtimmes promenad om dagen, räcker långt. Många äldre har svårt för grönsaker, det var inte vanligt när vi växte upp, men det är också viktigt att ha en balanserad kost.

Forskningen har sedan länge slagit fast att förbättrade levnadsvanor minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Hjärt-Lungfonden efterlyser nu konkreta åtgärder från politiken för att jämna ut de regionala skillnaderna. Samtidigt fortsätter forskningen kring folksjukdomen.

– Den är jätteviktig, det finns mycket spännande som dyker upp i forskningsrapporterna. Det vi får in från ö-viksborna ger vi till forskningen på Umeå Universitet men på begravningsbyråernas hemsidor går gåvorna numera till Hjärt-Lungfonden centralt. Stockholm är bra men vi värnar gärna om Norrland, säger Sonia Seidevall som vill uppmana länsbor i alla åldrar att ta sig ut.

– Ensamhet är en del i allt det här, sitter du hemma blir du till slut som en tv-ruta. Därför har vi många täta möten för då måste du klä på dig, gå ut och diskutera. Det kan väcka olika intressen till liv som leder till att man börjar motionera och röra på sig mer. Och motionera kan man göra själv, då behöver man inte alltid ha någon som följer med.

Publicerat