FOTO

Med fokus på objektet

Ragnhild Haarstad blev 1960 Svenska Dagbladets första kvinnliga press-fotograf. Med start nu på lördag 28 januari visas hennes bilder på Örnsköldsviks museum & konsthall i en utställning som fått rubriken ”Fotografor”.

Människor – kända och okända – i en mängd olika sammanhang. Här kan man se kungligheter och skidåkande barn, idrottsstjärnor som Ingemar Johansson och Björn Borg, Astrid Lindgren, Olof Palme, Ingmar Bergman, Ted Gärdestad och den ryske Nobelpristagaren i litteratur – Aleksandr Solzjenitsyn. Här finns också foton från järnridån mot dåvarande Tjeckoslovakien och den ryska u-båten U 137 som 1981 gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona.

Ett av två rum som upptar den nya utställningen är fyllt av svartvita fotografier som Ragnhild Haarstad tagit. Bland annat några foton ur hennes privata fotoalbum som skildrar Själevad på 1970-talet.

I det intilliggande rummet handlar det om yrkesfotografins historia, med fokus
på det kvinnliga fotograferandet. Underrubriken på utställningen säger också en del om vad det handlar om: ”yrkesfotografins könade historia”.

– I historiebeskrivningen har de kvinnliga fotograferna fallit bort, av olika anledningar. Med den här utställningen vill vi lyfta de kvinnliga fotograferna och även de lokala fotograferna, berättar Moa Sandström, intendent på Örnsköldsviks museum & konsthall.

Ragnhild Haarstad fick 1971 utmärkelsen
”Årets fotograf” av Pressfotografernas Klubb, och hon är fortfarande den enda kvinna som erhållit det priset. De fotografier som museet nu visar upp har man lånat in från Galleri Kontrast i Stockholm och från Svenska Dagbladet. Ragnhild Haarstad kommer också att medverka under vernissagen på lördag klockan 12.

 

Publicerat