NYÅR

Skäl att fira

Fira in nyåret med drinkar signerade Linnea och Peter – som själva nyligen hade stor anledning att anordna kalas.
– Det är den bästa dagen vi haft, säger Linnea om restaurangens tioårsjubileum.

Den 10 november 2012 invigdes Örnsköldsviks allra nyaste restaurang med ett tolv timmar långt Öppet hus.
I samband med tioårsjubileet ställdes det till med fest igen; i fyra dagar bjöd Linnea Liljedahl och Peter Eriksson på ett firande som kulminerade i en lördag de båda alltid kommer minnas. 
– De var så jäkla häftigt, det var ruljangs hela dagen, säger Linnea. Så många människor kom och gick, tog ett glas, bara sa hej, åt eller skickade blommor. Det är den bästa dagen vi haft på restaurangen, vi kände oss så himla uppskattade och det har gett så mycket energi. 
Om decenniet på Fabriksgatan summerar hon:
– Det har varit en väldigt härlig upplevelse att känna alla positiva vibbar från stan, allt vi hittat på har ö-viksborna varit intresserade av. Det har hänt så mycket; för oss är det här vårt första barn som höll på att dras i väg under två pandemiår. Jag är sentimental och svinstolt över det vi gjort. 
Ursprungligen från Moliden flyttade Linnea tillsammans med Peter efter många år i Stockholms restaurangbransch hem till Örnsköldsvik, med siktet inställt på att öppna eget. Ambitionen var att bjuda på något personligt, proffsigt och genuint gott. Förhoppningen var att det överhuvudtaget skulle gå runt.
En rad utmärkelser och priser senare, såväl lokala som nationella, konstaterar de att konceptet lyckades.
– Ett mål i början var att bli en restaurang i Restaurangsverige och det gick fortare än vi trodde, säger Peter. Vår flytt uppmärksammades, trots att vi inte var några restaurangprofiler. Vi visste att vi hade en bra produkt men inte att folk skulle vara så intresserade av den.
– Hade vi öppnat med vita dukar på borden hade vi kanske stämplats som att "nu kommer de från Stockholm för att öppna finkrog", säger Linnea. Men vi har aldrig velat vara en finkrog. Vi vill vara en seriös och bra ...
– Kvarterskrog, säger Peter. En ambitiös kvarterskrog. Det är det vi är.
Och det siktar de på att vara åtminstone i tio år till. Efter nyåret ser dock båda fram emot en längre, temporär verksamhetsförflyttning. Jacks Bodega, döpt efter den gemensamma sonen, ska under januari och februari erbjuda gäster både ny miljö och meny. 
– Där blir det en annan typ av matlagning, vad är ett oskrivet blad. Men det känns jäkligt roligt och kreativt att få tänka om litegrann. 
Hur firar ni nyår? 
– Då kliver vi upp tidigt för att dela ut matkassar. Sedan åker vi hem igen till en lång middag med släkt och vänner. Kanske avslutar vi med en brasa på kvällen, säger Peter Eriksson.
Berätta om nyårsdrinkarna.
– Lokalt och enkelt – det smakar som det är, precis som från råvarorna vi använder i köket. Fänkål kan vara en välkomstdrink, Brännlands en festlig fördrink och Kaffe-på-Manhattan passar som avec.

SE RECEPTEN I SENASTE NUMRET AV TIDNINGEN 7 (VECKA 52 2022)

Publicerat