MAT
Foto: Privat
Foto: Håkan Nordström
Foto: Privat

Nu är det kokta fläsket RÖKT

Redo för något nytt i år? En julskinka med lämplig ton av röksmak kittlar dödsskönt i kistan. Så här går du till väga!

Det är möjligen inte särskilt julbordstraditionellt men den som tar sig tid att röka julskinkan på grillen i år belönas rikligt. Det vet Örnsköldsviks store grillentuiast Andreas Söderholm, tidigare pristagare i Grill-SM och jurymedlem under årets SM i Hamburgare. 
– Det blir minst dubbelt så gott som vanlig julskinka, säger Andreas som självklart ställer den rökta varianten på sitt eget julbord. 
Grilla gör han året runt. Då på sina fyra keramikgrillar som behövligt under vintertid håller värmen betydligt bättre än vanliga plåtvarianter. 
– Att röka julskinka är inte alls krångligt, det kräver bara lite mer energi än att trycka på ugnsknappen. De flesta som smakar första gången reagerar positivt ­och brukar säga "Oj, vad gott".
Hur firar du jul?
– Vi åker upp till fruns familj på 40 personer. Då tar jag med mig en rökt skinka på cirka tre kilo, den får räcka så länge den räcker.
Vad är julmatsfavoriten annars? 
– Stekt, inlagd strömming är ett måste. Den gör jag på gasolgrill.

RÖKT JULSKINKA

Rökning
Köp färdigrimmad eller rimma din julskinka själv. För fin röksmak krävs rätt blandning mellan kol och rökträ. Andreas använder cirka 15-20% rökträ i förhållande till kolet. Äppelträ ger skinkan en lämplig ton av röksmak – inte för mycket och inte för lite.
Placera träbitarna i grillens botten, lägg därefter på kolet. Kolet tänder du först en bit ifrån träbitarna så att grillen hinner komma upp i temperatur innan glöden når träet, för att röken ska räcka så länge som möjligt. När grillen nått cirka 110-120 grader invändigt lägger du skinkan på grillen.
Grillningen och rökningen sker indirekt; i stället för ovanför kolen ska skinkan ligga vid sidan om. Sätt en termometer i centrum där skinkan är som tjockast. 

Glaze
När skinkan nått en innertemperatur på 60 grader är det dags att pensla på ett lager glaze (se recept).
Ta sedan bort skinkan när den nått 70 grader innertemperatur. Låt den vila och svalna minst 30 minuter innan tranchering (vilan gör att vätskan i köttet hinner sätta sig, skär du upp köttet för tätt inpå tillagningen rinner mycket vätska ut och köttbiten blir torrare). Njut av, enligt Andreas, en "fantastiskt god, hemrökt julskinka"!

Honung- och senapsglaze
Du behöver:
1 dl honung
1/2 dl dijon senap
1/2 dl skånsk grov senap
1/2 dl brun farinsocker
1/2 dl äppelmust (äppeljuice går också bra)
Blanda alla ingredienser i kastrull och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Låt svalna något innan du penslar den på skinkan.

Mer grill-inspiration
Följ Andreas Söderholm på Instagram: @soderholms.bbq

Publicerat