ung företagsamhet
Angelina Sellin, Helmer Styf, Ella Melander, Tim Bergström och Elsa Rylander.

Lokala patrioter

Kvintetten i A-box UF värnar starkt om det lokala. Med sina matlådor hoppas de gynna både restauranger och stressade ö-viksbor.
– Vi vill ha en stad där vi lever, säger Ella Melander.

Som en del i gymnasieskolans ekonomiprogram startar varje år otaliga UF-företag. Ett av de senaste från Nolaskolan kallar sig A-box UF vars affärsidé är att minska matsvinnet, underlätta vardagen och ekonomiskt gynna såväl Örnsköldsviks restauranger som invånare. 
– Jag jobbade i en butik som varje kväll tvingades slänga mycket mat, säger Angelina Sellin. Vi diskuterade det med vår lärare som också sa att det tråkigaste som finns är att komma hem och laga mat. Då började vi komma in på spåret att frysa överbliven mat från våra restauranger och sälja vidare.
En idé som snart är verklig; hittills har två ö-viksrestauranger kontrakterats att erbjuda dagens överblivna maträtter för kunder att köpa via A-box UF:s hemsida och senare hämta på plats. Medan A-box UF tar betalt för den fysiska matlådan får varje restaurang en månatlig utbetalning baserad på sin matförsäljning. 
– Det är miljövänligt och eftersom restaurangerna själva prissätter maten tror vi att priserna trycks ner, säger Ella Melander. För kundernas skull vill vi att det ska vara så lågt som möjligt, för vi vill att det här ska underlätta vardagen.
– Jag vet företagare som tar en Snickers eftersom de inte hinner äta, säger Angelina. Vi vill att alla ska få i sig en riktig måltid och inte tänka att det är fult att äta rester, utan tvärtom unna sig det.
Att ta vara på resterna är även något det kommunala bolaget Miva vill inspirera till. I skrivande stund har fyra ö-viksrestauranger anslutit sig till Mivas nya hållbarhetsmärkning RättSort som för att minska matsvinnet bland annat innebär att gästerna efter besöket ska erbjudas ta hem överbliven mat i låda.
A-box UF verkar alltså vara på rätt spår. Utöver sitt miljötänk brinner de också för det lokala. 
– Vi vill utmana andra UF-företag att hitta lokala lösningar för vi vill ha en stad där vi lever, säger Ella. Att satsa lokalt trots att det finns andra liknande tjänster – för det är här vi bor.
– Och vi tänker inte bara centralt utan även exempelvis Bredbyn och Mellansel, säger Angelina. Du ska inte behöva åka in till stan för att köpa mat, vi vill inte att allt ska hända i stadskärnan. Ö-vik måste knytas samman, så att vi får i gång samhället tillsammans i stället för att det ska dras sönder. 
 

A-box

På hemsidan a-box.shop, fortfarande under konstruktion, kan den nyfikne anmäla sig till UF-företagets nyhetsbrev.

Publicerat