SVENSKA KYRKAN

7 historiska dop

I Domsjö kyrka blev söndagen historisk när hela sju dop genomfördes under en och samma dag.
– Varje gång är unik, säger Evelina Gilberg, präst.

Tio tårtor och 14 liter kaffe gick åt när Domsjö kyrka i söndags arrangerade dopkalas för tredje gången sedan 2019 – ett tillfälle för familjer att efter själva dopet åtnjuta ett av församlingen redan förberett kalas utan att vare sig behöva planera, köpa in fika eller tänka på att städa efter sig.
– Satsningen initierades av våra förtroendevalda och togs sedan vidare till en dopgrupp. Arbetet mynnade bland annat ut i dessa dopkalas med målsättningen att sänka tröskeln för familjer att döpa sina barn, precis som det berättas om i Bibeln när barnen kom till Jesus för att han skulle välsigna dem. Den strömningen vill vi möjliggöra så här 2000 år senare, säger Evelina Gilberg, den präst som för dagen tog emot såväl familjer som släkt och vänner till de rekordmånga dopkandidaterna. Mellan klockan 10 och 16 höll hon hela sju dopceremonier.
– Det var fantastiskt, jätteroligt och fullt av liv. Domsjö kyrka invigdes tredje advent 1966 och vi har aldrig tidigare haft sju dop på samma dag. Det är stort, inte minst för anledningen att så många hittat hit.

7an var med när familjen Henrik Holm och Sandra Mattebo döpte två av sina döttrar;  Ottilia och storasyster Kornelia. Äldsta syster Hilma var också på plats tillsammans med Henriks döttrar Kerstin och Agnes.
– Jag känner en stor tacksamhet, säger Evelina efter dagens slut. Att få se glädjen hos alla man mött och att de blev nöjda, många uttryckte stor glädje. 
Hur trött blir man på slutet?
– Utmaningen är att ge alla samma upplevelse. Russin och lunch är A och O – återhämtningen får man ta hemma på kvällen.

Förutom i november håller Domsjö och Hållängets distrikt också dopkalas i april. De anordnas även av Gullänget och Själevad som ingår i Själevads församling.
– Dopkalasen uppskattas verkligen av församlingsborna. Vi kommer fortsätta så länge vi ser ett behov, säger Evelina Gilberg.

Publicerat