SAMHÄLLE

"Vill vi ha det så här?"

Vecka 47 vajar regnbågsflaggor och fasader färgas orange i Örnsköldsvik. Det när Regnbågsveckan arrangeras simultant med En vecka fri från våld.

Nästa vecka sätter två kampanjer fokus på allas lika värde och förebyggandet av mäns våld mot kvinnor. 
– Förhoppningen är att fler får kunskap om våld och maktstrukturer, säger Annika Körkkö från Kvinnojouren i Örnsköldsvik som tillsammans med länets övriga kvinno- och tjejjourer tagit fram gemensamt informationsmaterial för En vecka fri från våld.
I centrala Örnsköldsvik kommer deras orangesprejade installationer och broschyrer att hittas i butiker och restauranger som ställer upp för kampanjen. Annika lyfter fram två punkter hon tycker är extra viktiga; fredagens digitala konferens om våldsprevention arrangerad av förbundet Unizon och MÄN, samt det interna lunchmötet med fastighetsförvaltare och hotellägare att diskutera Hus- och Hotellkurage.
– I dag har vi inte så många anslutna i Örnsköldsvik, där vill vi ta ett omtag. Om din hyresvärd är med i Huskurage och du hör en duns eller gråt, då vet du att visa oro och omtanke. Likadant för hotellgäster som informerats om att hotellet är anslutet till Hotellkurage. Det är bättre att larma en gång för mycket, det kan rädda liv.
Apropå hotell ämnar Elite Plaza Hotel låta lysa upp sin fasad i orange; en symbolisk färg sprungen från den globala kampanjen "Orange Day", instiftad av FN för internationellt avskaffande av mäns våld mot kvinnor. Den infaller fredag 25 november.
– Nästa år hoppas vi att alla butiker skyltar i orange, likt som det görs med regnbågsfärgerna. Vi måste börja reagera mer, tänka på vilka som drabbas av våldet och fundera: Vill vi ha det så här? Vi behöver bromsa det här nu, säger Annika Körkkö.
Regnbågsveckan startar med en Regnbågsmässa i Örnsköldsviks kyrka söndag 20 november. Följande dagar kommer exempelvis hbtqi-profilen Mian Lodalen på författarbesök, komikern Bianca Kronlöf att prata om "normer och samtal som leder till trygghet" och familjerättsgruppen informera om hur de arbetar med lagstiftning och utmaningar. 
– Regnbågsveckan är en stor del i att folk vågar vara öppna i dag, i och med att frågorna uppmärksammas och inte minst för att skolorna engagerar sig i dem. Det går verkligen åt rätt håll, säger Maria Näslund från hbtqi-nätverket Paletten i Örnsköldsvik som i församlingshemmet efter regnbågsmässan håller träff för regnbågsfamiljer samt tisdag klockan 17 bjuder på drop in-fika på Arkenbiblioteket.
– Vi står också vid entrén när Modo spelar i regnbågsfärger (onsdag). Folk får gärna komma och prata, kanske det är någon som funderar på vem man är eller en förälder som vill stötta sitt barn på bästa sätt.

BILDTEXT:
Under kommande En vecka fri från våld kommer installationer med budskap att stå placerade i Oskargallerian, Magasinet, Arkenbiblioteket, Startpunkten, Bolist, Fura och Beijer bygg. Bordspratare med qr-koder till information och hjälp står placerade på The Chef, Sibylla, Burger King, Café Lara, Kajkanten restaurang, Pelle's Burger, PMU, Café 9, Målet, Två Saxar, Blomsterhörnan, Safir, Linas, Craft Store Panduro och Quattrobaren. "Det är många som ställer upp för oss", säger Annika Körkkö från Kvinnojouren i Örnsköldsvik.

Publicerat