Efter fyra år som sous-chef på Elite Hotel i Umeå har kocken Jimmy Lindström återigen Örnsköldsvik som hemort. I dag jobbar han som kökschef på restaurangen 1923 Tunnbröd & Deli hos Mjällom Tunnbröd i Ullånger.
Nyligen stod han som segrare i matlagningstävlingen att ta fram Ångermanlands landskapsrätt, i samband med att Sverige nästa år blivit utnämnd till Europas gastronomiska punkt.
– Jag blev utvald tillsammans med två andra (Tobias Andersson och Robin Melander). Alla restauranger i hela Ångermanland fick chans att delta, så det känns fantastiskt roligt. Här har vi både fantastisk natur och vilt och väldigt bra, härliga fiskar. Till förrätten använde jag rökt sikt från Mika Pastinen, yrkesfiskare från Husum. Tunnbröd är också Ångermanlands grej, vi har ju Sveriges äldsta tunnbrödsfabrik här. Grönsakerna kom från Lenas odlingar och kanterellerna från skogen i Ullånger. Jag ville ha så lokalt det bara gick.
Nu väntar en kokbok med trerättersmenyer där alla Sveriges nya landskapsrätter finns samlade. Men redan nu bjuder Jimmy 7ans läsare på receptet till förrätten. Smaklig spis!
RECEPT: Så smakar Ångermanland
Förrätt: Bryta
Rökt sik med Mjälloms rågtunnbröd, rödbetscreme, friterad purjolök, gula kantareller, citron- & kaprismajonnäs. Schrub: Svarta vinbär.
Huvudrätt: Lättrökt älg
Hö-rökt älgytterfilé med enbärscrust, rotselleripuré, svartkål, stekta trattkantareller, rödvinssås med brynt smör & rom.
Efterrätt: Blana
Getmeseglass med rostad kanelkaka & myltade hjortron. Rabarberdryck.
RECEPT PÅ FÖRRÄTTEN
Bryta (för 4 pers)
Rökt sik (Köp färdig från butik, funkar även med annan rökt fisk. Rensa fri från ben)
Mjälloms rågtunnbröd
Rödbetscréme
2 rödbetor
1 msk riven pepparrot
1 tsk ättika
Gör så här: Koka rödbetorna tills mjuka. Mixa tills helt släta. Riv ner pepparrot, tillsätt ättika. Smaka upp med salt/peppar.
Friterad purjolök
1 purjolök
2 msk maizena
Gör så här: Dela purjolöken på längden, spola bort smuts. Skär tunna strimlor, blanda med maizena. Fritera tills gyllenbrun. Lägg på papper & salta.
Citron- & kaprismajonnäs
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 tsk sherryvinäger
2 dl rapsolja
2 msk kapris
1 citron, zest
Gör så här: Vispa äggula, dijonsenap & sherryvinäger. Häll rapsolja i en tunn stråle i äggblandningen tills majonnäsen börjar bli tjock. Hacka kapris i mindre bitar och blanda med majonnäsen tillsammans med zest. Smaka av med salt & peppar.
Kantarell
80 gr kantarell. Stek i stekpanna med smör, salt & peppar.
Upplägg: Lägg majonnäsen i botten, bryt några bitar sik & tunnbröd och lägg på majonnäsen. Lägg några klickar rödbetscréme på fisken, kantarellerna ovanpå & toppa med friterad purjolök.