Nyheter/Reportage

För Nöjes Skull: Johanna Jaara Åstrand

För Lärarförbundets ordförande finns det en charm med att inte veta hur dagarna ser ut.
– För mig är det ett levnadssätt, säger Johanna Jaara Åstrand som älskar att läsa och ofta tar med sig Winnerbäck på sina resor.

Den bärbara datorn står uppfälld på köksbänken. Johanna Jaara Åstrand har just använt den till ett möte – men nu figurerar den som musikspelare. Från Spotifylistan "Akustisk vinter" svävar Melissa Horns "Aldrig vågat" runt i Järvedshuset där ordföranden i Lärarförbundet bor tillsammans med sin make Kai och barnen Theodor och Jelina.
– Jag blev så positivt överraskad när jag såg henne i "Så mycket bättre", hon skrattade och verkade ha roligt. Tidigare kände jag lite: "när ska du bli lycklig?", men hon sjunger fint.
Uppvuxen under 80-talet – Johanna är född 1974 – var det Carola och Herreys som plockades fram ur kassettfodralen. Lite senare, i cd-format, följde Lisa Ekdahl, Louise Hoffsten och Lisa Nilsson. I dag uppskattas även Laleh och Brandi Carlile.
– Men jag lyssnar inte så aktivt längre. När jag kommer hem trycker jag i gång spellistor som redan är färdiga, jag går i gång på akustiskt, lite soft och lite country. Det får vara i bakgrunden medan jag lagar mat. Och hör jag något bra skickar jag ett tips till min lillasyster (Magdalena) i Jönköping, vi brukar sms:a låtar till varandra.

Sju års ordförandeskap har medfört att dagarna på resande fot blivit många. Uppdraget kommer också med snabba omställningar; Johanna berättar om plötsliga intervjuer längs matbutikshyllor och direktsända pressträffar till vilka hon endast hunnit klä sig upptill.
För det krävs rimligen ett stort engagemang. Vilket är precis vad hon säger sig ha.
– När jag jobbade som lärare på Höglandskolan tyckte någon att jag skulle gå med i facket om det skulle hända mig något. Absolut, sa jag. Men i så fall FÖR att det ska hända något. Det går att förändra och påverka – det är min drivkraft. Att vara rösten för Sveriges lärare och skolledare är ett jätteviktigt uppdrag och jag har insett att jag klarar det, plus att det är roligt. Det finns en charm med att inte veta hur dagarna ser ut och jag har alltid haft en hög arbetskapacitet, för mig är det ett levnadssätt. Jag behöver inte koppla bort det och har heller inga problem att bara maratontitta på en serie i soffan – tills jag blir avbruten.
Pandemin har kommit med det stora påverkansarbetet att skapa smittsäkra arbetsmiljöer för lärare, aldrig tidigare säger sig Johanna behövt ha så mycket att göra med Folkhälso-myndigheten. Samtidigt har den öppnat upp för att jobba på distans, vilket ändå lett till förändringar i privatlivet.
– Nu tillbringar jag åtskilliga timmar i skogen, jag har bytt ut restiden till promenader och löpning. Det blir många mil varje vecka med vår hund Kenzo och då har jag upptäckt ljudböcker – annars har jag alltid tyckt att det går snabbare att läsa. Men uppläsaren är helt avgörande, den kan förstöra en aldrig så bra bok. Just nu lyssnar jag på "Amerikansk jord" av Jeanine Cummins – jättefascinerande och tragisk, ibland vill jag gå ut bara för att fortsätta lyssna.

Musiken spelar inte bara en roll i hennes privata sfär, där särskilt Winnerbäcks musik och texter ligger varmt om hjärtat, utan även i jobbet. Som möteshållare sätter hon sin förkärlek för text och melodi i praktik.
– Redan från början införde jag musik på våra styrelsemöten, jag sätter ofta ramarna för mötet med en låt och det blir nya varje gång. Temat har ofta varit förändring där allt från Tomas Ledins "Här kommer den nya tiden", Sias "Have you the courage to change" och Shakiras "Try everything" fått inspirera. Det vet jag är mycket uppskattat, det skapar ett sammanhang, förstärker och peppar. Det behövs pepp i det fackliga arbetet, ibland kan det kännas tröstlöst. Att påminna oss själva om vad vi gör och varför vi håller på är viktigt för att hålla energin uppe.
Annars är böcker det stora intresset – vilket även det gör sig påmint i arbetslivet. För Johanna visar sig redan vara en van tipsare. I mejlutskick ger hon alltjämt Sveriges senaste lärarstudenter ett tips på sommarläsning, i år "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens.
– Och varje jul får styrelsen en bok i julklapp, jag vill skänka läsglädje men också ge ett litet budskap. I julas fick de två: "Vänligheten" av John Ajvide Lindqvist och Inger Edelfeldts "Om snö och guld".
Även utbildningsutskottet får sig en årlig bok, alltid av den senaste nobelpristagaren i litteratur. Och alltid med en medföljande hälsning från Johanna: För en framtida nobelpristagare börjar allt med bra lärare.


JOHANNAS FAVORITER:

Favorittexter av Winnerbäck
"Granit och morän" (2016).
En stor del av mitt arbete går ut på att åka runt i Sverige. Den här är ofta i mina lurar när jag flyger. Winnerbäck har en melankoli och jag har nära till mina känslor. Det är en tillgång – jag har lätt att sätta mig in i situationer och andra personer, men samtidigt som jag kan grotta i sorg och melankoli ligger glädje närmast till hands. Fast det får inte bli för glättigt.
Jag flyger över ett land, det mesta är skog
Och byggvaruhus och miljonprogram, där jag fick min första kyss [...]
Jag flyger över ett land, som varit nästan hela min värld
Där allt är så fantastiskt enkelt, där allt är så oändligt svårt

"Elden" (2001). Jag är väldigt målinriktad. Förut var jag lite mer tävlingsinriktad, fast att nå målet på ett visst sätt. I dag är tålamodet bättre.
Den vinner som är trägen, den förlorar som ger upp
Drömmarna och vindarna hjälps åt [...]
Ja, det var inte bättre förr, men det ska bli bättre framöver
Och nånstans har man i alla fall kommit om man vet vad man behöver

"Själ och hjärta" (2021). Favoriten just nu. Jag tänker på pandemin och att det råder ett hårt klimat i samhället i stort. Att tro att själ och hjärta är på väg tillbaka, det skänker någon form av tröst. Och hopp. 
Jag är ett barn av fritidsgården, av folkpark och förening
Jag kommer från periferin, jag är från ögonvrån
Jag har rest med en tamburin och en mikrofon
Jag tror att själ och hjärta är på väg tillbaka

3 böcker
Anthony Doerr – Ljuset vi inte ser (2014).
Utspelar sig under Andra världskriget, om en blind flicka i Frankrike vars liv flätas samman med en tysk barnhemspojke som för att slippa ett jobb i kolgruvan ansluter sig till Hitler-jugend. Väldigt stark berättelse.
Tara Westover – Allt jag fått lära mig (2018). Självbiografiskt om Tara som växer upp i en mormonsk familj med en psykiskt sjuk pappa, helt isolerade från omvärlden. En gripande livshistoria om hennes kamp för att ta sig loss – genom utbildning. Och vad avsaknaden av det kan ställa till med; utan utbildning förlorar man makten över sitt liv, man riskerar att styras och förledas. Se bara på alla flickor i världen som förvägras utbildning, det är ett sätt att inte ge dem egna vingar. Jag är även vice ordförande i Education International (Världslärarfacket), där jobbar vi mycket med alla barns rätt till utbildning och lärares villkor världen över. I länder där regeringar vill kontrollera sina medborgare är det oftast lärarna som utsätts först, därför blir det mycket solidariskt arbete, att finnas där för fängslade och hotade lärare, skriva brev och fördöma förtryck.   
Stieg Larsson – Millenniumserien. Böcker som påverkat både mig och hela världen. Det är Lisbet som gör hela serien, hon är komplex, har mod och ett så tydligt rättspatos. Hon visar att ingenting är omöjligt. När jag läste första boken fick min man inte kontakt med mig, efteråt sa han: "Gud, vad skönt att du kommit tillbaka". Jag tycker också att Lagerkrantz gjorde det glimrande, han behöll karaktärerna, det är de som är häftiga.

3 filmer
Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1991).
Forrest Gump (1994).
Nyckeln till frihet (1994).

Jag gillar filmer med starka personporträtt och berättelser som griper tag i en, helst med lyckliga slut. Hellre det än science fiction, livet är tillräckligt spännande utan en massa onaturligheter och overkligheter. 

3 tv-serier
Unbelievable (2019).
Baserad på en sann historia om en serievåldtäktsman i USA. Den handlar om det vi behöver slåss för i hela världen; våldtäkter som inte utreds, att man lägger skuld på offren och försöker slå hål på vittnesmål. Jättestark och viktig med fenomenala skådespelare.
A Million little things (2018). Allt startar med att en i kompisgänget tar livet av sig; den som fört alla samman, som är den centrala mittpunkten. Frågan uppstår vad livet egentligen går ut på. Livet, med alla berg och dalar. Det är inte de stora sakerna utan de miljoner små.
The Queen's gambit (2020). En så stark story om någon som lyckas mot alla odds, dessutom i en mansdominerad värld. Jag är inte alls intresserad av schack men fängslades av berättelsen, miljöerna och hur hon kämpade sig ur ensamhet och missbruk.

9 låttips...
...mellan Johanna och hennes syster Magdalena den senaste månaden.
Smells like teen spirit – Patti Smith
Following the sun – Neeka
Wind in my sails – Victor Crone
Suds in the bucket – Sara Evans
New beginning – Tracy Chapman
Easy on me – Adele
Flyg fula fluga flyg – Hanna Ferm
Done done done – Eagle Eye Cherry
Overpass graffiti – Ed Sheeran

Publicerat