Näringsliv

Årets Gösta Hägglundstipendiater

Varje år delar Gösta Hägglunds Stiftelse ut ett eller flera stipendier till den eller de som "utfört ett tekniskt utvecklingsarbete som kan stärka näringslivet på orten". Nu är det dags igen.

Gösta Hägglund ägnade hela sitt yrkesverksamma liv till industriföretaget Hägglund & Söner. Med sin enorma drivkraft och stora tekniska begåvning var han en stor anledning till att bolaget tog klivet från snickeriföretag till Norrlands största verkstadsindustri med kunder över hela världen.

1994 delades stipendiet ut för första gången, vilket var året efter Gösta Hägglunds bortgång och sedan dess har ett flertal skickliga entreprenörer prisats. På grund av pandemin har 2021 års utdelning dröjt, men nu ska den genomföras och festligheterna kommer att ska på dansbanan i Skeppsmaln, måndag den 23 augusti.

Therese Andersson får 50 000 kronor för att med stort engagemang och kunskapstörstigt agerande gjort betydande insatser i implementeringen av testmetoder, utrustning och rutiner vid Metsä Boards fabrik i Husum.

– Att bli sedd på det här sättet känns fantastiskt. Det här är utan tvekan det finaste någon gjort för mig, säger Therese Andersson.

Stefan Karlsson tilldelas ett stipendium på 50 000 kronor för sina avgörande insatser vid utveckling och implementering av programvaran Flexite samt för hans betydelse som pionjär och inspiratör i Örnsköldsviks it-utveckling. Och trion Louise Persson, Magnus Umegård och Torgny Lundgren för sin utvecklade metod för desinfektion med unika egenskaper och stor marknadspotential. 

Publicerat