Lantligt med tegelfärger
I Själevad har Johanna Fahlberg skapat en rustik och medelhavsinspirerad trädgård att umgås i. Grillen, uppbyggd av lecablock, betong och stenar för utsmyckning, är altanens mittpunkt från vilken ett bad med loungeset placerats till höger och sittplatser för måltider till vänster. Allt tänkt att proportionerligt matcha huset. ”Huset är själen. Jag kunde ha gjort grillen dubbelt så bred och världens största trall, men man måste jobba utifrån hur huset ser ut”, säger Johanna. Grillveden är för dekoration, i stället används kolgrill vid matlagningen, och rör av tegel fungerar som vinhållare. På grillen smyckar färska örter. Tegel är ett genomgående färgtema på både stenar och i detaljer som spikar att hänga redskap på. ”Här är det rofyllt. Stilen är lantlig. Grillen kunde ha gjorts betonggrå, men den ska passa in i miljön och känslan att allting alltid redan varit här”, säger Johanna.
Vitt och rosa
En inglasad balkong i centrala stan har Mari-Anne Berggren inrett med gammalt och nytt. Chilipeppar, tomatplantor, basilika och rosmarin ger både färg och doft. Grå klinkers harmonierar med den antracitgråa aluminiumprofilen, men annars är vitt och rosa ett genomgående tema. En blästrad, omlackad symaskinsbänk har fått en marmorskiva som topp och en planteringsbänk har målats i vitt. För tunnare färg, så att träet ska synas, har Mari-Anne blandat i lacknafta. På en gammal mjölkpall står en rosa plastväska med tulpanpelargon. På en annan pall, 100 år gammal, syns vita betongrosor i två glasburkar. När blommorna blommar är det mestadels, likt fikabordets million bells, i rosa färger. ”Det enda svåra är att veta vilka blommor som tål värme”, säger Mari-Anne som också fyllt ett hjärta av hönsnät med syrénklasar. Höst byts de ut mot rönnbär och på vintern mot kottar.
Rost ger spänning
Det som kanske inte alltid förväntas vara i en trädgård – det hittar du hos Lena Lindström i Gimåt. Karaktär, knasighet och spänning är ledorden. Här blandas material av zink, som även rostat, med detaljer som strykjärn, vågskål och frukter i betong. De gamla prylarna, oftast från loppis, mixas i en miljö av blommor. Spänningen menar Lena ligger i att tingen funnits i andra sammanhang och ägts av andra. Knasigheten visar sig när någon berörs. ”Besökare berörs på olika sätt. En del säger bara ’oj, vad är detta?’”, skrattar Lena. För henne ger trädgården möjlighet till vila samtidigt som den skapar eftertanke. Idén är att saker inomhus lika gärna kan stå ute och ibland låter hon något övervintra utomhus för att angripas av rost. ”Det är roligt att tänka om, saker kan plötsligt visa sig passa in”.
Mysigt i växthuset
Hundratals pelargoner av cirka 40 olika sorter utgör merparten av innehållet i Anna-Karin Byströms två växthus i Frösta, Arnäsvall. ”De håller länge, sköts de om blommar de hela sommaren och de är så vackra”, säger Anna-Karin som i växthusen, ett med grönt tema och ett med blått, gärna samlar den stora familjen till middag. Då runt det stora bordet i fura, vars skiva hyvlats till från en tall i Hundsjö, Gideå. Som smart förvaring av fröer tjänar en liten byrå av äldre modell. Stilmässigt styr slumpen, men för att saker ska harmoniera letar Anna-Karin gamla prylar att inreda med. Därmed blir miljön även mer tillåtande för stort umgänge. Flaskorna med ljus är köpta i butik, hurtsen i hörnet fanns på loppis och en kamin värmer det ena växthuset. ”Stilen är vid, personlig och mysig”, säger Anna-Karin.