Den som drabbats av en rejäl vattenskada har en gång för alla lärt sig vilka konsekvenser skadan för med sig. Allt som oftast handlar det om omfattande sanerings- och renoveringsarbete och sett till statistiken är det inte oväntat badrum och kök som är de mest drabbade utrymmena.
– Jag törs påstå att vi är det enda försäkringsbolaget i länet med egna skadeförebyggare som fortlöpande är ute på fältet för att medverka till ett vattenskadesäkert byggande, säger Carl-Eric Byström, besiktningsman för byggskador på Länsförsäkringar Västernorrland.
På senare tid har det visat sig att andelen skador i kök blivit fler än de i badrum. Orsaken är ökningen av trycksatta vattenledningar i kök samt avsaknaden av krav på tätskikt och golvbrunn.
– Trots att vattenanvändningen i badrum, relativt sätt, har ökat har andelen skador minskat tack vare förbättrad teknik, strängare normer och bättre material. Vi har onekligen lärt oss en del, men fortfarande finns det mycket kvar att göra, säger Morgan Edlund och fortsätter:
– Trenden i våtrum är positiv. Svensken har blivit mer medveten om riskerna, men vattenskadorna i köken fortsätter att öka och är alltså i dag fler än våtrumsskadorna.
Morgan Edlund och kollegorna Carl-Eric Byström och Chatrine Wikman understryker vikten av att följa de generella aktsamhetskraven för att försäkringen ska vara giltig. Det handlar om att följa tillverkarens, leverantörens och installatörens anvisningar för installation, skötsel och underhåll.
– Installationer och montage ska vara fackmässigt utförda och rådet är att anlita en auktoriserad och välrenommerad firma. En förutsättning för en gällande försäkring är exempelvis att arbetet med ytskikt och tätskikt har utförts av behörig entreprenör och att kvalitetsdokument kan uppvisas, säger Chatrine.
Tillsammans med tre kollegor genomför Morgan Edlund närmare 2000 skadeförebyggande besiktningar per år i Västernorrland. Han rekommenderar en vattenfelsbrytare som innebär att man med ett enkelt klick kan stänga av inkommande vatten när man lämnar huset.
– Eller åtminstone en fuktvarnare som piper rejält när det blir läckage under exempelvis diskbänken. Den fungerar som en brandvarnare och gör dig uppmärksam betydligt tidigare än i normalfallet.
Familjen Näslund; Lina och Daniel med treårig son bor i en nyproducerad villa på Drevstigen i Domsjö. Där har det nyligen genomförts en skadeförebyggande besiktning. Ett initiativ som Daniel, som själv är husbranschen, hyllar:
– Med tanke på vilket skador och kostnader ett vattenläckage kan föra med sig är en skadeförebyggande besiktning bland det bästa för en husägare.
Säkra ditt hem
Försiktig med levande ljus
Lämna aldrig ett rum med tända ljus. Ställ inte ljus på TV-apparaten, nära en gardin eller i en bokhylla.
Sätt upp en brandvarnare
En brandvarnare är en billig livförsäkring och du bör ha minst en på varje våningsplan.
Kontrollera att brandvarnaren fungerar
Byt batteri och dammsug gärna brandvarnaren. Tänk på att den har en begränsad livslängd och bör bytas ut efter åtta till tio år.
Komplettera med släckare och filt
För din bostad rekommenderas en pulversläckare på sex kilo. En per våning bör du ha och titta till den en gång i månaden. Pilen på mätaren ska stå på grönt. Brandfilten är ett utmärkt komplement för att dämpa en brand och släcka i kläder och i kokkärl.
Stäng din TV ordentligt
Använd alltid huvudströmbrytaren när du stänger av. Använder du fjärrkontrollen kan den överhettas och börja brinna.
Ta med dig nyckeln
Lägg inte nyckeln i blomkrukan eller under en sten när du lämnar hemmet. Där letar tjuven först.
Ge sken av att du är hemma
Be en granne om hjälp med att ta in posten, klippa gräset eller skotta snö när du är bortrest. En timer för att släcka och tända lampor är också en bra idé.
Visa att huset är larmat
Skylta gärna med att du har installerat ett larm.
Starta grannsamverkan
Grannsamverkan är en effektiv brottförebyggande metod.
Se över hushållsmaskinerna
Kontrollera då och då att slangar och kopplingar till disk- och tvättmaskin är hela. Det är också smart att skaffa ett plastunderlägg till dessa maskiner.
Visa familjen var huvudkranen finns
Se till att alla i hemmet känner till var huvudkranen finns, så att vattnet kan stängas av omedelbart om en vattenskada uppstår.
Fuktspärra våtutrymmen
Försäkra dig om att golv- och väggbeläggningar, skruvhål och kakelfogar är täta i badrum och andra våtutrymmen.
Källa: Konsumentverket