Hus & Trädgård

Nässlans dag

Grönskan har visserligen bara precis börjat spira i Örnsköldsvik men idag, söndagen 3 maj, är det nässlans dag.

Nässlor väcker blandade känslor. Uppstickande ur gräsmattor skadar de barfota barn och ska utrotas, men om de ligger på en tallrik i form av en delikat soppa på Nobelmiddagen så beundras de. Rätt placerade och hanterade är de en nyttoväxt som kan användas till så skilda saker som papper- och garntillverkning, gödning och skadedjursbekämpning, hårvård och till mat och dryck. Just mat och dryck är troligen det enklaste sättet att nyttja trädgårdens rebeller.

Plocka de fina, nya skotten i början på nässelsäsongen och glöm inte att använda kraftiga handskar när du hanterar läckerheterna. Spara genom att förvälla och frysa in eller genom att torka dem så har du vitamin- och mineralrika tillskott till resten av året.

Torka nässlor
Lägg nässlorna på bakplåtspapper i solen eller något annat varmt och torrt ställe och låt torka i ett par dagar, tills de går att smula sönder. Rör gärna om ett par gånger per dag.

Vill du torka nässlorna i ugn ska du ha låg temperatur för att inte förstöra näringsämnena eller bränna nässlorna. Sprid ut på en plåt och rör om med jämna mellanrum.
När nässlorna är torkade, så kan du ta bort bladen från stjälkarna och förvara dem i en lufttät burk.

Förvälla nässlor
Rensa nässlorna och skölj dem noga. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Lägg i 1 liter nässlor och låt koka ca 5 minuter. Sila nässlorna och krama ur allt vatten med en handduk. Hacka, mal eller mixa bladen för att använda direkt eller frysa in för senare bruk.

Nässelsoppa

  • 2 liter späda nässlor
  • 1/2 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 krm fänkålsfrön
  • 2 buljongtärningar
  • 1 l vatten

Rensa bort de grövsta stjälkarna från nässlorna och skölj noga i kallt vatten. Förväll nässlorna, krama ur dem och hacka fint. Hacka löken mycket fint. Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlor, lök och fänkålsfrön och låt dem fräsa på svag värme några minuter. Strö över vetemjölet, rör om och häll på vatten och buljongtärningar. Låt koka sakta i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Kryddsmör med nässlor

  • 300 g rumsvarmt smör.
  • 1 dl torkade, finhackade nässlor.
  • 0,5 msk mejram.
  • 2 msk äppelcidervinäger.
  • 1 tsk salt.
  • Mald vitpeppar.

Arbeta samman alla ingredienser. Lägg smöret på plastfolie och
rulla till en liten korv. Lägg in rullen i kylen för att stelna innan skivar upp och serverar.

 

Publicerat