Grunden till Grevéosten (officiellt numera kallad Grevé®) lades redan 1944 när Svenska Mejeriernas Riksförenings (SMR) Mejeriförsöksstation byggdes i anslutning till det då nybyggda mejeriet i Örnsköldsvik som tillhörde Örnsköldsviksortens Andelsmejeriförening. Tillsammans med Statens Mejeriförsök i Alnarp, Skåne blev då mejeriförsöksstationen centrum för ostutvecklingen i Sverige.
Efter många försök, mycken möda och mycket studier startades tillverkning i fullstor skala vid mejeriet i Örnsköldsvik i maj 1963. Vid slutprovningen i Örnsköldsvik i oktober 1963 visades och bedömdes Grevéosten för första gången för utomstående tillverkare och ostbedömare. Därefter utökades produktionen och i november 1963 startades tillverkning också i Bollnäs och Hudiksvall.
Den 1 oktober 1964 gav KMÄ (Kontrollanstalten för Mejeriprodukter och Ägg) klartecken för runmärkning av Grevé. Intresset för ostsorten blev stort och den spreds sedan vidare söderut i landet. Som mest tillverkades den på 17 ysterier. Bland andra kända, men numera nedlagda, Grevé-mejerier kan nämnas Vetlanda och Arvika. Tillverkningen i Örnsköldsvik upphörde 2001.
Varifrån kommer namnet Grevé? Det var Åke Berglöf som hittade på det. Vid en kaffepaus på en bilresa från Örnsköldsvik till Stockholm kom idén. Åke ville att det skulle låta franskt och ge associationer till Gruyère (en Emmentalerliknande ost). Bland förslagen fanns även Grué eller Grivé. Men det sistnämnda ville inte sportkommentatorn Bengt Grive gå med på. Så därför blev det Grevé.
Källa: ostforum.se
Övrigt
Grevéosten från Ö-vik fyller 50
Den ligger fyra på tio-i-topplistan för ostar och firar 50 år, Grevéosten, som började tillverkas vid en mejeriförsöksstation i Örnsköldsvik.
Publicerat