Sittande massage är en enkel massage som man kan göra med kläderna på. 5 minuter det behöver inte ta längre tid. Man kan göra den var som helst, bara man har någonting att sitta på, säger Linnea Egnor, diplomerad massör.
Nu arbetar hon som projektsamordnare för Hållbart resande, men under sin tid som hälsoutvecklare för Örnsköldsviks kommun lärde hon bland annat ut sittande massage till företag med stillasittande personal och till vårdanställda som jobbar hårt med kroppen.
Det roligaste är att det är väldigt lätt. Alla kanske inte vågar prova till en början, men har man väl testat så vet man att det inte är så svårt.
Med övningar från nacke till ländrygg och armarna ut till händerna täcker massagen in en stor del av kroppen som slappnar av, blodcirkulationen ökar och stressnivårena sänks.
Massage brukar delas upp i tre steg. Efflurage som innebär att stryka på den som masseras, petrissage som betyder knådning samt friktioner som är gnidning i cirklar. Alla grepp i den sittande massagen utförs tre till fyra gånger i ett lugnt tempo. Det är ingen idé att skynda igenom processen, då är det bättre att välja färre övningar. Är du den som masserar så tänk på att inte stå böjd så att du får ont och försök att massera med handlovarna snarare än tummarna så spar du på kroppen.
Det första man brukar göra är att lugnt lägga händerna på den som ska masseras. Sen börjar man med de stora mjuka rörelserna. Det är viktigt att man bara håller sig till mjukdelarna och inte trycker på ryggraden. Sen är det bra om du frågar den du masserar om det känns bra, eller om det kanske är för hårt, säger Linnea och visar på kollegan Lisa Falck.
Många kommenterar att man direkt hittar var de har ont och undrar hur man kan hitta problemen så lätt, men det finns ställen som är vanliga att man har ont i.
Som spända axlar, skulderbladen med sina muskelfästen och nackrosetten, där hårfästet börjar, som är bra att bearbeta vid återkommande problem med spänningshuvudvärk.
Vill man komma djupare så kan man använda fingerhackningar, säger Linnea, rätar ut händerna och håller dem med tummarna uppåt, varefter hon med snabba rörelser hamrar över ryggen.
Massagen fortsätter över axlar, armar och ut mot händerna en välanvänd kroppsdel som kan behöva lite extra omsorg vidare mot nacke och huvud för att avslutas med lugna drag över hela ryggen.
En gång i veckan brukar räcka för att få resultat, säger Linnea och rekommenderar den som vill lära sig massagen att ta del av broschyren nedan med information och tydliga instruktioner i massagetekniken.