Hockey

Nya direktiv inför hockeysäsongen

Inför säsongsstarten har SHL, tidigare Elitserien, utvärderat säsongen 2012-2013. Sportchefer, tränare och domare har tyckt till och enats om nya direktiv. Vad de kom fram till kan du läsa om i organisationens pressmeddelande här nedanför.
Bedömningsdirektiv för säsongen 2013-2014
Först och främst är det viktigt att betona att direktiven gäller alla nivåer i svensk ishockey. 
Bedömningsdirektiven syftar till att främja teknisk ishockey där de spelskickligaste lagen når störst framgång. Vi vill åstadkomma en positiv ishockey som både skapar intresse och tilltalar supportrar, spelare, ledare, media m.fl. Syftet är inte att upprätthålla en nolltolerans utan målsättningen är att sträva efter en jämn bedömningsnivå. 
Bedömningsdirektiven inriktas huvudsakligen på följande tre områden: 
- Spelförstörande moment 
- Spelarens säkerhet 
- Fair play (diving och abuse of officials) 

Avseende spelförstörande moment kommer särskilt fokus ligga på slashing, holding vid sarg och interference framför mål. För att upprätthålla ovanstående tre områden ska domarna använda sig av tre riktmärken i sin bedömning (OBI). Domarna ska döma strikt, men utan att ta bort de fysiska moment som gör ishockeyn till den fantastiska sport den är. 
– Uppenbar (obvious=O) - när det är uppenbart att förseelsen har skett. 
– Fördel (benefit=B) - när ett lag drar fördel av förseelsen. 
– Skada (injury=I) - vid risk för skada eller att skada uppstår p.g.a. förseelsen. 

Spelförstörande moment:

Hooking 
Klubban ska i första hand användas för att passa eller skjuta pucken eller att 
checka på motståndarens klubba, om denne är innehavare av pucken. En spelare 
får inte använda klubban mot en motståndares kropp (puckförare eller ej) i syfte att vinna spelmässig fördel eller att sänka farten på motståndaren. 

Holding 
En spelare ska i första hand jobba för att erövra pucken av motståndaren. En spelare får inte hindra en motståndares framfart genom att hålla fast dennes kropp, tröja, utrustning eller klubba. Speciellt focus på holding vid sarg. 
Stockholm 12/8 2013 

Interference 
Det är inte tillåtet att hindra en icke puckförande spelare. En spelare räknas som puckförare även omedelbart efter en passning, men i övrigt ska icke puckförare fredas. Domarna ska i år ägna större fokus åt interferencesituationer, t.ex. framför mål där försvarande lag ”boxar ut” anfallande spelar framför mål. 

Spelarens säkerhet:

Tackling mot huvudet (checking to the head and neck area) & Tackling 
bakifrån (checking from behind) 
Domarna ska vara observanta på alla förseelser där motståndaren angrips på ett sätt där spelaren inte har möjlighet att försvara sig själv. 
En spelare som tacklar en motståndare i huvudet, ansiktet eller nacken med axel, händer, underarm, armbåge eller klubba, ska utvisas för checking to the head. 
En spelare som tacklar en motståndare bakifrån ska utvisas för checking from behind. Viktigt att påpeka är att en spelare måste vara observanta på att en tackling kan komma och får inte vända ryggen till för att skapa en checking from behind-situation. 

Skydd av målvakt (protection of the goalkeeper) 
En spelare som begår en otillåten handling mot målvakten såsom att slå med klubban mot målvaktens handske, kropp eller annan utrustning ska utvisas för slashing. En spelare som genar igenom målområdet och en kroppskontakt med målvakten uppstår eller tar avsiktlig fysisk kontakt med målvakten ska utvisas interference. 

Slashing 
Det är inte tillåtet att använda sin klubba för att slå på en motståndare. Man får slå på en motståndares klubba, men bara ett lättare slag i syfte att nå pucken. Domarna ska i år bli tydligare i att visa ut alla spelare som slår motståndarna på den övre delen av klubban, som slår klubban ur händerna på en motståndare, som slår av en motståndares klubba, eller som använder mer kraft än nödvändigt. 
Stockholm 12/8 2013 

Fair play:

Diving 
Spelare som förlöjligar och förstärker genom att slänga sig för att få med sig en utvisning på motståndarna ska utvisas för diving. Domarna ska vara speciellt vaksamma på dessa situationer när intensiteten i spelet höjs då en sådan handling skulle kunna skapa ett övertag för det ”fuskande” laget. 

Abuse of officials 
Domarna ska inte tillåta sig att bli ovärdigt behandlade av spelare eller ledare. 
Straffen som ska användas om en spelare uppträder olämpligt är: 
• Misconduct Penalty (10 min) 
• Game Misconduct Penalty (20 min) 
• Match Penalty (25 min) 

Straffen som ska användas om en ledare uppträder olämpligt är: 
- Lagstraff (2 min) 
- Game Misconduct Penalty (20 min) 
- Match Penalty (25 min) 

Den spelare som: 
- På ett otillbörligt sätt ifrågasätter domarens kompetens, ska ådömas Misconduct Penalty. 
- Smädar, missfirmar, kränker, hotar, förolämpar, förlöjligar eller på något annat sätt nedvärderar domaren som person, ska ådömas Match Penalty. 

Den ledare som: 
- På ett otillbörligt sätt ifrågasätter domarens kompetens, ska ådömas Game Misconduct Penalty. Domaren ska även utdöma ett lagstraff. 
- Smädar, missfirmar, kränker, hotar, förolämpar, förlöjligar eller på något annat sätt nedvärderar domaren som person, ska ådömas Match Penalty. 

Publicerat