Hörnan

Blogg: Allt om fallet Alexander Steen

Modo Hockey och Alexander Steen vill ha varandra. Båda parter tycker att det borde gå, men Hockeyligan håller inte med. Vem får egentligen göra vad, och på vilka grunder?
Låt oss försöka få svar på det.
För det första: Allt pekar på att det blir lockout i NHL. Så länge den pågår är NHL-spelarna utestängda från ligan och fria att spela på annat håll.
Om lockouten blir av vill NHL-centern Alexander Steen spela med Modo hemma i Örnsköldsvik, och Modo vill gärna ta in Steen i truppen som ersättare för långtidsskadade Samuel Påhlsson.
 
Problemet är att Hockeyligan har enats om regler som synbart hindrar Steen från att representera Ö-vikslaget.
 
Här bör det poängteras att Hockeyligan inte är något förbund som bestämmer över Elitserieklubbarna. Tvärtom: Hockeyligan ÄR klubbarna. Den är ett aktiebolag som består av de seriens tolv klubbar där varje klubb äger en tolftedel var. När de träffas och fattar beslut sker det via omröstningar där varje klubb deltar med en röstberättigad representant.
 
De överenskommelser som görs där är av typen ”gentlemens agreement”; löften vars slagkraft bygger på att alla håller sitt ord. Om du lovat din mamma att inte svära men gör det ändå kan hon ge dig onda ögat och skälla ut dig, men hon har inte befogenhet att utdöma fängelsestraff. På samma sätt ser det ut med Hockeyligans makt över medlemmarna i sin familj.
 
Hur ser då den överenskommelse ut som kanske, eller inte, hindrar Steen från att spela med Modo?
Det skulle vara lättare att svara på om de gick att läsa någonstans. Det som framkommit via Hockeyligan och enskilda klubbrepresentanter är dock följande:
 
Torsdag 23 augusti skickade Hockeyligan ut ett pressmeddelande där man sade sig ha beslutat att samma "gentlemens agreement" som gällde för värvningar förra säsongen skulle gälla även denna säsong.
 
Det vi fått veta om innehållet i Hockeyligans deal är följande:
a) Att de kontrakt som skrivs, oavsett när de skrivs, ska gälla säsongen ut. 
b) Att ett undantag finns, där korttidskontrakt får skrivas om en klubb behöver ersätta en långtidsskadad nyckelspelare. 
c) att punkt B bara gäller om ersättaren inte har kontrakt med en annan klubb. 
 
Punkt A och B gick ihop med Modos korttidskontrakt med Hannula ifjol (som ersättare för Svartvadet) och LHC:s korttidskontrakt med Joakim Eriksson (som ersättare för Holmqvist). 
 
Punkt C, däremot, verkade inte gå ihop med att Modo i våras tilläts ta in flera kontrakterade backar tillfälligt, som ersättare för Freddy Meyer. Eric Moe, Dennis Bozic och Karl-Johan Lundström hade alla tre gällande kontrakt med andra klubbar.
 
Exakt den situation som Modo nu står inför med Alexander Steen, alltså. En spelare som är under kontrakt med en annan klubb, men som under begränsad tid representerar Modo som ersättare för en skadad nyckelspelare.
 
Jag ringde upp enligt Hockeyligans vd Jörgen Lindgren för att få reda ut det frågetecknet.
Stämmer det att Hockeyligan beslutade om inför en eventuell NHL-lockout är att exakt samma regler som gällde för värvningar förra säsongen ska gälla även den här säsongen?
– Nästan. Tillägget är att en potentiell lockoutspelare måste skriva på för hela säsongen.
 
Med andra ord: I motsats till vad Hockeyligan uppgett i sitt pressmeddelande ska man enligt Lindgren ha gjort ett tillägg specifikt riktat mot lockoutspelare.
Om det stämmer är frågan i stället varför Modo har hopp om att få med Steen i truppen?
Markus Näslund, som vid Modo Hockeys årsmöte på tisdagskvällen kallade regelverket för ”diffust”, delar uppenbarligen inte Lindgrens uppfattning om att det finns en enda given tolkning av dem.
 
Att klubben inte kan straffas särskilt hårt om man skulle bryta mot klubbarnas egen överenskommelse står klart – men det vore förstås trevligare om klubben kunde ha en bra ursäkt om, eller när, Alexander Steen skrinnar in på isen mot Frölunda den 20 september.
 
Fortsättning följer.
Publicerat