Nu inleds säsongen då många hemmasnickrare bygger ny altan med värkande muskler som följd. Vad många inte tänker på är att användning av smärtstillande gel i kombination med sol kan ge hudskador. Även andra läkemedel kan orsaka problem i sommarsolen.
När smärtstillande geler används ska området som smörjts inte exponeras för solen. Det gäller inte bara under själva behandlingen utan även två veckor efter. På grund av risken för solskador har Läkemedelsverket i år återinfört receptkrav på smärtstillande geler som innehåller ketoprofen en aktiv substans i bland annat Orudis gel, Siduro och Zon.
Dessa geler med ketoprofen såldes tidigare fritt både på apotek och i handeln och många kanske fortfarande har en tub stående hemma. Men försiktighet i solen gäller även för de smärtstillande geler som säljs utan recept, berättar Catharina Claesson, apotekare på Apotek Hjärtat.
Flera läkemedel reagerar med solen
Det finns flera läkemedel som i kombination med solens UV-ljus kan orsaka hudreaktioner, så kallad fototoxicitet. Det ser ofta ut och känns som solbränna och brukar komma ganska snart efter att man börjat behandla med läkemedlet. På apotek kan du få råd om vilka läkemedel som reagerar med solen men också hur du bäst skyddar dig.
Det här kännetecknar en fototoxisk reaktion:
märken som påminner om solbränd hud.
huden är känsligare och bränns lättare i solen än normalt.
lokal rodnad eller klåda som är begränsad till området som utsatts för sol.
det sticker i huden som också kan rodna och få blåsor, ofta i det utsatta området.