Malin H

Varför dinkelmjöl?

Vi fick en fråga från en läsare om varför vi inte äter vetemjöl utan i huvudsak byter ut allt vetemjöl mot dinkel. Och jag vet inte, det började med en rekommendation från Grön Gåva eftersom jag trodde att jag kanske var överkänslig mot gluten.

Jag blev alltid uppsvullen, gasig och bubblig om jag åt för mycket spannmål innehållande gluten så vi testade med dinkel ett par veckor och jag tappade helt mina besvär.

Vi äter nästan uteslutande bara dinkel hemma numer. Det finns några sorter ekologiska grövre mjölsorter, typ graham och råg, men de är bara till för då vi ska baka något speciellt där just dessa behövs. I vår vardag använder vi bara dinkel. Den siktade dinkeln har vi då man normalt använder vetemjöl och fullkornsdinkel använder vi i grövre sammanhang.

Oftast köper vi vår dinkel på Grön Gåva och den Elisabeth säljer där kommer från Laban's kvarn på Gotland. Den är ekologisk och alldeles, alldeles underbar! Annars köper vi både siktad- och fullkornsdinkel från Saltå Kvarn.

Det är rätt lätt att odla ekologisk dinkel då det är en tålig gröda, dock med ganska dålig avkastning. Fram till mitten av 1800-talet odlades grödan i stor utsträckning i centrala Europa innan odlingarna koncentrerades till Tyskland, Schweiz, Österrike och Belgien. Odlingen dog dock aldrig ut utan man korsade in vårt vanliga höstvete för att öka avkastningen. Detta ger dock inte alls den äkta, unika produkt som dinkel är utan en korsad sort. Idag finns endast 9 äkta, oförädlade lantsorter av dinkel.

Dinkel har ett omfattande användningsområde. Förutom mjöl - fullkornsmjöl och siktat mjöl - tillverkas helkorn, flingor, mannagryn, ris, ett substitut för kaffe där man rostar och mal hela dinkelkorn och kli. Vi äter dinkelhelkorn som substitut till ris och gör alltid vår mannagrynsgröt på dikelmannagryn. Man tillverkar också pasta av dinkel, både fullkorn och vanlig, och den pastan mättar mycket bättre än pasta gjord på durumvete, och dessutom har den ett lägre GI-värde vilket gör den lämpad till många av de dieter som florerar på marknaden just nu.

Vissa speciella dinkelsorter används också i huvudsak till djurfoder.

(Bild lånad härifrån.)

Vi upplever aldrig att det är några problem att rakt av ersätta vetemjöl med dinkelmjöl, det enda vi tänker på är att 'känna in' konsistensen mer då dinkelmjölet är mer levande och kan skilja mer från gång till gång, även med samma märke/av samma sort.
Ibland kanske mindre dinkel behövs, speciellt om man bakar med jäst, och ibland kanske mer behövs.

Vi är i alla fall otroligt nöjda med detta spannmål och våra magar trivs oerhört bra med denna sort!

Fler som äter mycket dinkel hemma?

Publicerat