Malin H

Smarriga linfröbullar

Dessa goda bullar med diverse nyttigheter kan bli både C-vitaminrika och fullproppade med antioxidanter beroende på vad man väljer att fylla dem med!

Hälsosamma linfröbröd, 15 st. 225°

1 dl. torkad frukt, t.ex. russin *, aprikoser *, tranbär *, fikon * eller dadlar *. Vi tog tranbär *.
1 dl. linfrön *
1 dl. vatten
2 dl. havremjölk *
½ tsk. salt *
25 gr. jäst
7 dl. siktat dinkel *

Blanda den torkade frukten och linfrön och häll på vatten. Värm mjölken till 37° och smula jästem i en bunke. Lös upp jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan tranbärsblandningen, salt och resterande mjölk. Blanda i mjöl lite i taget. Arbeta väl och låt jäsa övertäckt i 30 min.

Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och forma till bullar. Klipp ett kryss med en sax och lägg på en plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min. innan de penslas med mjölk och gräddas i 12 min.

Till brödet serverade vi två olika sorters smör; ett med chili och apelsinzest * och ett med torkade trattkantareller och riven Västerbottensost. Mumma!

Publicerat