Nr 2 2010:
Färssnäcka med ost och skinka
Tio portioner
Ingredienser:
- 1 kg bland- eller nötfärs
- 1 pkt bacon
- 100 g riven ost, gärna smakrik
- valfria örtkryddor
- vitlök
- salt och peppar
Gör så här: Blanda färsen med örtkryddor, salt o peppar, vitlök. Platta ut färsen, på ett bakplåtspapper, till en platta ca 60x20. Skär eller klipp baconet i små bitar. Täck färsen med bacon bitarna och den rivna osten. Rulla ihop som en rulltårta. Skär den i 10 portioner och platta lätt till dessa. Lägg ut på smord ugnsform och stek i ugnen vid ca 200 grader under ca 15 minuter. Servera med klyftpotatis och en tomatsallad.
Nr 4 2010:
Ost- och skinkpaj
4 portioner
Ingredienser:
Pajskal:
- 12 msk mjöl (ca 2 dl)
- 2 msk bordsmargarin
- 1½ dl Lättkesella (150 g )
Fyllning:
- 90 g riven ost (max 17 %)
- 120 g rökt skinka
- 50 g strimlad purjolök
- 2 ägg
- 1½ dl lättkesella
- ½ dl lättmjölk
- salt och peppar.
Gör så här: Blanda degen, låt den vila svalt en halvtimme. Sätt på ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och förgrädda i 10 min. Låt svalna. Lägg ost, skinka och purjolök i skalet. Vispa ägg, kesella, mjölk, salt och peppar. Häll smeten i pajformen och grädda i 30-40 min. Servera med sallad.
Nr 5 2010:
Curryfisk med banan
Fyra portioner
Ingredienser:
- 400 g fryst torskfilé
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl mjölk
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 msk curry
- 1 skivad banan.
Gör så här: Låt fiskblocket tina och skär det i centimeter tjocka skivor. Vispa ihop creme fraiche, mjölk, buljongtärning och curry i en stekpanna och koka upp. Lägg i fiskbitarna och låt koka på medelvärme under lock i fem minuter. Den sista minuten skall bananskivorna vara med. Serveras med fördel tillsammans med potatismos.
Nr 7 2010:
Lunchomelett, som passar till middag
Fyra portioner
Ingredienser:
- 8 ägg
- 1 paket rimmat fläsk
- 1 lök
- 8 kokta potatisar
- persilja eller körvel
- salt och svartpeppar
Gör så här: Använd två stekpannor eller stek i två omgångar. Skala och tärna löken. Skär potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Skär fläsket i tärningar. Fräs fläsket i medelvarm stekpanna. Lägg i löken och potatisen när fläsket börjar bli brynt och fortsätt fräsa några minuter till. Knäck äggen i skål och vispa ut lite lätt med en gaffel. Dra ner värmen och häll i äggsmeten. Salta försiktigt, peppra och strö över persilja eller körvel. Servera med en tomat- eller grönsallad.
Nr 8 2010:
Skinkgratäng
Ingredienser:
- 10 kokta, kalla potatisar i tunna skivor
- 4 dl skinktärningar (kokt eller rökt)
- 1 purjolök, finhacka
- 1 dl mjölk
- 2 dl creme fraiche
- 1 msk fransk senap
- 1 tsk vitpeppar
- 1,5 dl riven ost.
Gör så här: Smörj en ugnssäker form och varva potatis och skinka och lök (avsluta med potatis), Värm mjölken i en kastrull och rör ner creme fraichen. Låt sjuda upp under omrörning. Blanda i senapen, krydda. Häll blandningen över formen. Ställ i ugn 200 grader ca 35 min. Ta ut formen när det är 10 min kvar, strö över den rivna osten, ställ in i ugn igen.
Nr 9 2010:
Bakad potatis med tonfiskröra
En portion
Ingredienser:
- 1 bakpotatis,
- 1 burk tonfisk,
- 1/2 röd lök,
- 1/2 röd paprika,
- 1/2 dl svarta oliver,
- 1-2 champinjoner,
- 2 msk Lätt Crème Fraiche,
- Franska Örter, salt och peppar
Gör så här: Hacka lök, paprika och champinjonerna smått. Låt tonfisken rinna av och blanda med grönsaker, svarta oliver och crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar. Baka potatisen. Skär ett snitt i potatisen och klicka ner tonfiskröran.
Tips: Ta med en stor potatis och baka den i mikron på jobbet. Gör i ordning tonfiskröran och ta med i en burk så har du en god lunch till jobbet.